Преодоляване на ума

Почувствайте, че в сърцето ви има нещо, което е безкрайно по-могъщо от ума. Почувствайте душата и я изведете напред от сърцето. Трябва да усетите силата, скрита в нея. Може да не виждате душата, но призовете вътрешната си сила и после сграбчете ума. Кажете му: „Ти ми позволи да остана спокоен няколко минути, и аз съм ти благодарен. Но аз все още се моля и медитирам, още плача за Мир, Светлина и Блаженство, а ти не ме оставяш да продължа.” Просто грабнете ума и го хвърлете в потока на сърцето. Докато той ви позволява да медитирате, не е нужно да се тревожите. Но щом умът започне да ви безпокои, да ви причинява болка, това означава, че той се съпротивлява. Умът ви пречи да получите още Мир и Светлина от Висините.

Просто хванете ума и си представете, че той е като немирно дете. Преди това детето е било заспало и е оставило майката да пази мълчание или да се моли на Бог. Но сега се е събудило и иска да прави пакости. Детето не иска да остави майката да се стреми повече, да постигне още Мир, Светлина и Блаженство. Какво ще стори майката тогава? Тя ще сплаши детето и ще му каже: „Аз все още се моля и медитирам. Не трябва да ми пречиш, не трябва да ме безпокоиш, иначе ще те накажа.”

Meditation: God’s Voice and Man’s Choice, Part 1, Agni Press 1974

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, средно: 3.50 от 5)

Един коментар за “Преодоляване на ума

  1. След едно посещение на медитация в бившия военен клуб на “Солунска” имах посещение през нощта.Някаква сила ме събуди и усука тялото ми на две противоположни посоки и освободи болките в кръста/имам дискова херния/,успях само да благодаря,след което изчезна.Гостуваше един ученик на Шри Чимной,не запомних името,едър мъж,светъл.
    Това много ме впечатли,ако може да изпращате съобщения за гостуващи лектори,защото много от тях изпуснах,иначе имам доста негови книги.