fbpx

Ако не можеш да излезеш навън, влез вътре

Създаден от Inspiration Heart на 2020-03-22
Външният свят е обект на неконтролируема промяна, която ограничава нашата физическа свобода. Излизахме навън без да се замисляме, колко е лесно, защото бяхме свикнали да го правим. Сега обаче това толкова естествено и абсолютно нормално нещо е ограничено в името на нашето съхранение.

В името на единството между цялото човечество, ние се лишаваме отговорно от това наше право и вместо, да се чудим кога ще приключи всичко това, предлагам, да помислим върху друго нещо. Дали този момент на рязката промяна на нашите ежедневни навици, не е просто онова, което се случва, за да се случи другото НАЙ-ВАЖНОТО в нашия живот?

Сещате ли се за онези моменти, когато се случва нещо, за да се случи ОНОВА другото ВАЖНОТО НЕЩО?
Е приятели, в природата винаги има баланс, губиш едно, получаваш друго в замяна. За щастие или нещастие сега имате цялото време на света, за да направите онова, за което все нямахте време преди, а именно да влезете навътре във вашия вътрешен свят и да медитирате. Нашият вътрешен свят може да бъде завладяващ, преоткриващ, трансформиращ. Звучи вълнуващо нали? Точно така! Такова е вътрешното пътуване и ако сте имали намерение да превърнете медитацията в част от живота си, можете да започнете още днес. Дори сега.
Когато излизам на вън,
Аз съм никъде.
Когато влизам навътре,
Аз съм навсякъде.
- Шри Чинмой
Влизайки целенасочено навътре, ще се запознаете с един човек, който цял живот познавате, но никога не сте имали възможността да го опознаете истински. Да, за жалост малко хора могат да кажат че се познават добре! Дори се обзалагам, че и тези които го казват, всъщност не са прави.

Чрез медитацията ще откриете какво ви мотивира, какво ви разсейва, какво ви саботира. Ще успеете да откриете основните ценности и цели в живота си. С течение на времето това, да влезете навътре ще се превърне в жизнена необходимост, нещо, без което животът ви би изглеждал пуст и непълноценен. Плодовете на медитацията ще се проявят във всяка ваша мисъл, всяко ваше действие до момента, в който ще сте напълно съзнателни за това, което вършите във всеки един момент. Хората, с които контактувате пък непременно ще усетят разликата във вас и ще започнат да се отнасят към вас по същия начин. Ето как, започвайки да медитирате, вие ще промените себе си, вашата среда и целия свят към по-добро.
Аз излизам навън,
за да купя, каквото изоставям назад
Глупаво.
Аз влизам навътре,
за да възвърна, каквото аз съм 
Вечно.
- Шри Чинмой
Така вместо да се оплакваме от загубата на нашата физическа свобода, можем да използваме необятността, която ни предоставя нашата вътрешна свобода, като по този начин станем вътрешно удовлетворени и външно ефективни.

И ето, че един от сценариите да използваме времето си ефективно, когато не можем да излезем навън, е да влезем вътре - да намерим онзи процес заложен в нас от Първоизточника. Процеса на медитацията ще ни донесе мир, този мир ще ни помогне да бъдем по-съзнателни и способни да контролираме стреса, а не той нас, така че по-трезво да преценяваме на коя външна информация да се доверим и на коя не.

Надявам се, че с написаното по-горе и продължението по темата ще ви помогнем да се успокоите, да приемете неудобството на текущата ситуация, а защо не и да поставите началото на един нов етап от живота си, където на първо място COVID-19 е по-малко заплаха и повече възможност да контролирате стреса като преборите страховете чрез силата на медитацията.
Ако не откриеш мир в собственото си сърце,
то няма да го намериш никъде другаде по света.
- Шри Чинмой
Упражнение: Дишане през точката
Ако искате да развиете силна концентрация, правете следното. Преди да се концентрирате, измийте добре лицето и очите си със студена вода. След това нарисувайте черна точка на стената на нивото на очите си. Застанете с лице към точката на разстояние около 25 см и се концентрирайте върху нея.
След няколко минути се опитайте да усетите, че когато вдишвате, дъхът ви всъщност идва от точката, и че точката също диша, като дъхът ѝ идва от вас. Почувствайте, че има две личности: вие и черната точка, която сте нарисували. Дъхът ви идва от точката, а нейният дъх идва от вас.
След десет минути, ако концентрацията ви е много силна, ще почувствате, че душата ви е напуснала и е влязла в черната точка на стената. Тогава опитайте да доловите общуването между вас и вашата душа. Душата ви отвежда в света на душите за осъзнаване, а вие довеждате душата във физическия свят за проявление. Така ще можете много лесно да развиете силата на концентрацията си. Но този метод трябва да се упражнява. Има много неща, които стават съвсем лесни с практиката, но поради това, че не ги прилагаме, ние не получаваме резултата.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg