fbpx

Вегетарианството като средство за пречистване на тялото и повишаване на съзнанието

Създаден от Никол Делчева на 2021-08-02
Днес все повече хора спазват вегетариански или вегански хранителен режим. Причините за това са разнообразни: от хуманното отношение към животните през заниженото качество на месните продукти до ползите за организма.

Вегетарианството се заражда още през античността. Личности като Питагор и Платон, Леонардо да Винчи, Винсент Ван Гонг и Лев Толстой са били привърженици на идеята.

Как месото ни влияе и защо да бъдем вегетарианци?

„Когато ядем месо, риба и други подобни, в нас прониква агресивното животинско съзнание. Нервите ни се възбуждат, ние несъзнателно ставаме неспокойни и сприхави.“

Голяма част от нас консумират месо от малки –  нашите родители, баби и дядовци са вярвали, че то ни е нужно, за да може организмът ни да се развие правилно. Силно убедени са  били, че човекът, като хищник, трябва неизбежно да се храни с други животни. Месото обаче е тежко и трудно смилаемо, освен това е изпълнено със стресови хормони, отделени от животното преди да бъде убито. Същевременно в него се е запазило животинското съзнание, което все още е на по-долен етап на развитие от човешкото. Ние поемаме всичко това чрез храната и по-скоро затормозяваме тялото си, отколкото да му помагаме. На Изток се вярва, че чрез плътта на дадено животно ние възприемаме неговите  ментални и емоционални характеристики. Така организмът ни е засегнат на две нива: едното е нивото на физическото тяло, а другото – на финото тяло. Двете всъщност съвпадат в областта на пъпа, откъдето негативните енергии започват да проникват по-дълбоко. Ние също носим в себе си негативна енергия, но приемайки още от външния свят, възпираме своя напредък по пътя към самоусъвършенстването. Консумирайки месо, ние отслабваме възприемчивостта си към по-висши вибрации. За да медитираме по-лесно и да напредваме по-бързо, е необходимо да се освободим от животинското съзнание, защото ние сме това, което ядем.

От друга страна, храните от растителен произход зареждат тялото ни с по-лека и чиста енергия. Едно растение, което се храни от слънчевата светлина, влияе много по-добре на енергиите ни. Консумацията на плодове и зеленчуци ни дава качества като доброта, простота, нежност и чистота, които навлизат в тялото, ума и витала. Такъв режим спомага за развитието ни. При християнството е налице постенето (отказ от всякакви блажни храни), което има за цел тъкмо пречистване на тялото и душата. 

Да вярваме обаче, че вегетарианската диета ще ни направи духовно извисени, е заблуда. Стремежът и медитацията са това, което ще ни отведе до едно по-висше и по-дълбоко съзнание.
„Ако сме вегетарианци, това помага на вътрешното ни същество да подсили своята вътрешна същност. На вътрешен план ние се молим и медитираме. Външно храната, която приемаме от Майката Земя, също ни помага, като ни дава не само енергия, но и стремеж.“
Широко разпространено твърдение е, че вегетарианството отслабва тялото. Няма обаче научни доказателства, че ако не ядем месо, ще изгубим сили, издръжливост или енергия. Истински пример за това, че може да се води пълноценен живот по този начин, е Шри Чинмой – на 12-годишна възраст той постъпва в ашрам (духовна общност) и престава да яде месо и риба. Това решение определено не му е пречило да постига изумителни резултати в спорта. Често пъти не месото, а нашето собствено усещане и представа за него ни дават сили.
„Вегетарианец е онзи, който яде зеленчуци и побеждава виталните си проблеми.“
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg