Как месото ни влияе и
защо да бъдем вегетарианци?
„Когато ядем месо, риба и други подобни, в нас прониква агресивното животинско съзнание. Нервите ни се възбуждат, ние несъзнателно ставаме неспокойни и сприхави.“
Голяма част от нас консумират месо от малки – нашите родители, баби и дядовци са вярвали, че то ни е нужно, за да може организмът ни да се развие правилно. Силно убедени са били, че човекът, като хищник, трябва неизбежно да се храни с други животни. Месото обаче е тежко и трудно смилаемо, освен това е изпълнено със стресови хормони, отделени от животното преди да бъде убито. Същевременно в него се е запазило животинското съзнание, което все още е на по-долен етап на развитие от човешкото. Ние поемаме всичко това чрез храната и по-скоро затормозяваме тялото си, отколкото да му помагаме. На Изток се вярва, че чрез плътта на дадено животно ние възприемаме неговите ментални и емоционални характеристики. Така организмът ни е засегнат на две нива: едното е нивото на физическото тяло, а другото – на финото тяло. Двете всъщност съвпадат в областта на пъпа, откъдето негативните енергии започват да проникват по-дълбоко. Ние също носим в себе си негативна енергия, но приемайки още от външния свят, възпираме своя напредък по пътя към самоусъвършенстването. Консумирайки месо, ние отслабваме възприемчивостта си към по-висши вибрации. За да медитираме по-лесно и да напредваме по-бързо, е необходимо да се освободим от животинското съзнание, защото ние сме това, което ядем.
От друга страна, храните от растителен произход зареждат тялото ни с по-лека и чиста енергия. Едно растение, което се храни от слънчевата светлина, влияе много по-добре на енергиите ни. Консумацията на плодове и зеленчуци ни дава качества като доброта, простота, нежност и чистота, които навлизат в тялото, ума и витала. Такъв режим спомага за развитието ни. При християнството е налице постенето (отказ от всякакви блажни храни), което има за цел тъкмо пречистване на тялото и душата.