fbpx

Въпроси и отговори за вътрешния мир

Създаден от admin на 2016-02-26

Шри Чинмой, който дълги години води два пъти седмично медитации в ООН по покана на генералния секретар У Тан, разговаря с дипломати и сътрудници на световната организация през март 1975 г (Sri Chinmoy, AUM – Vol.II-2, No. 4, The message of Sri Chinmoy, 1975)

Въпрос: Каква е ролята на мира в нашата еволюция?

Шри Чинмой: Мирът играе много важна роля в еволюцията на човека, защото той означава удовлетворение. Ние можем да напредваме само когато сме удовлетворени. Липсва ли удовлетворение, няма да има и напредък. Самото удовлетворение е знак за напредък, защото ако не съм напреднал, няма да съм удовлетворен. Ала удовлетворението няма да е нашето върховно постижение. Да зарадваме Всевишния по избрания от Него начин – това ще е върховното ни постижение. Така че с мира ние напредваме и в напредъка постигаме мир.

Въпрос: Върху коя чакра трябва да се концентрираме за мир?

Шри Чинмой: Има две чакри, към които можем да се обърнем за мир. Едната е сърдечната чакра, а другата е теменната. Ако навлезем в сърдечния център, ще получим мир само за нашето земно съществуване, за всекидневните си дела. Щом сме в сърцето, няма да ни засягат караниците и споровете на околните. Но ако се насочим отвъд тази чакра, към теменния център – Сахасрара чакра или хилядолистния лотос – ако теменната чакра се отвори, ние ще изпитаме безграничен Мир, вечен Мир и трансцендентален Мир, защото тази чакра има връзка с най-висшето.

Въпрос: Има ли конкретен цвят, с който е най-добре да призоваваме мир?

Шри Чинмой: Измежду всички цветове синият е най-подходящ за призоваване на мир, защото синьото значи Безкрайност. Когато човек е в Безкрайността, той спонтанно се обръща към мира. Няма определен цвят; всеки цвят носи в себе си мир, но най-добре можем да призовем мира със синия.

Въпрос: Ако човек е притеснен или разтревожен, как може да спусне мир от висините?

Шри Чинмой: Има два начина. Единият начин е три пъти да вдишате спокойно и  да кажете много бавно „Supreme” (Всевишни). Но ако това ви се струва трудно, можете да призовавате Всевишния колкото е възможно по-бързо. Страхът и безпокойството имат своя собствена скорост. Ако очаквате да ви нападне враг, опитайте се да произнасяте името на Всевишния много по-бързо, отколкото ви връхлитат гневът или страхът. Ако успеете да го направите, Всевишният незабавно ще победи вашия гняв, недоволство или страх.

Въпрос: Ако по време на медитация ме споходят небожествени мисли, трябва ли да призова мир или следва да се опитам да се преборя с тях?

Шри Чинмой: В такъв момент трябва да призовете светлината. Ако има само една муха, можем да се опитаме да я изгоним. Но ако мухите са много, как ще пропъдим всичките? Трябва да запазим мълчание. Когато дойдат небожествени мисли, е нужна светлина, а не мир. Когата светлината озари всички небожествени мисли, в ума ви тутакси ще се възцари мир.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg