fbpx

Десет неустоими причини да се научите да медитирате

Създаден от Inspiration Heart на 2020-06-20
Ако дори от една причина трепне вашето сърце - започнете да медитирате!

ПРИЧИНА № 1

Защото вие сте нещо повече от това, което знаете за себе си. Медитацията постепенно ни въвежда в една неявна, по-дълбока и удивителна част от нашата природа, която обикновено е прикрита от вечно заетия ум и от драмите на всекидневието, които ни поглъщат. Да си възвърнем контрола над ума, да се научим на вътрешен покой и тишина – това е началото на едно съвсем ново откриване на себе си. Ние притежаваме ум, но сме много повече от ума. По-дълбоката ни духовна природа е източник на невероятни възможности и сила.

ПРИЧИНА № 2

Защото можете да сте по-щастливи, отколкото сте в момента. Една от най-рано проявяващите се ползи от медитацията е засилващата се радост. Вие ще се питате: „Защо ми е толкова хубаво днес?“ Нашето щастие винаги зависи от хората и обстоятелствата – и поради това е променливо. Вътрешното щастие е един от трайните плодове на медитацията, то изобщо не се влияе от външните обстоятелства. Щастието е наистина вътрешно постижение, преоткриване на радостта на душата от самото съществуване ...

ПРИЧИНА № 3

Защото вътрешният мир е най-трайното богатство в живота ви. Мирът е още един от плодовете на редовната медитативна практика; той е като уханието на цвете вътре в нас. Той идва в различни форми: вътрешно спокойствие, самообладание пред лицето на житейските предизвикателства, безкористност, повече любов и доброта. Умиротворените хора са много силни личности.

ПРИЧИНА № 4

Защото ще откриете по-дълбокия смисъл на живота си. Всеки човек е неповторим, със свои дарби и цели. Медитацията ни дава вътрешния покой, който ни връща връзката със съкровената мъдрост, с интуитивната разумност на сърцето, с яснотата за собствената ни особена житейска мисия. Медитацията е кормчията на живота ни, тя ни показва накъде да вървим, дава ни смелостта и свободата да следваме собствения си неповторим път в живота.

ПРИЧИНА № 5

Медитацията ще подобри здравето ви! Стресът, напрежението и отрицателните емоции невидимо изцеждат жизнените ни сили, но когато ограничим тези вредни влияния с помощта на медитативната си практика, ползите за здравето стават очевидни: повишена издръжливост, подобряване на общото физическо състояние, по-добър сън. Щастието и вътрешният мир са мощни оздравителни и възстановителни фактори.

ПРИЧИНА № 6

Нови взаимоотношения със света. Начинът, по който се чувстваме и действаме във външния си живот, се определя до голяма степен от вътрешния ни живот – от щастието ни, от увереността, от настроенията. Често имаме твърде ограничена възможност да променим събитията във външния свят, но можем да променим начина, по който реагираме на тях – собственото ни съзнание придава цвят на цялостното ни усещане за живота. Медитацията балансира вътрешния и външния свят и дава израз на ярките цветове в нашата природа – радост, ведрост, сърдечна доброта, сила. Проявявайки се, тези положителни качества преобразяват самия начин, по който възприемаме живота, защото всичко започва отвътре.

ПРИЧИНА № 7

Разширяващи се кръгове. Нашата собствена всекидневна медитация оказва влияние и върху целия свят, защото в трептящата мрежа от енергия всичко е свързано. Всяка мисъл или действие се разпространява по света като кръговете от камъче, хвърлено в езеро. Ако можете да постигнете тишина и покой в ума си, вие ще внесете спокойствие, умиротворение търпимост и красота в околния свят. Вашият все по-дълбок мир е най-големият ви принос за нашата изстрадала планета. Както е казал Ганди: „Бъдете промяната, която искате да видите в света.“ За това говори и квантовата теория: съзнанието е основата на всичко съществуващо, вселената е единна съзнателна същност, ние сме нейни постоянни архитекти и творци.

ПРИЧИНА № 8

Представата за душата. „Как е изглеждало лицето ти преди да се родиш?“ – пита ученика си един тибетски учител. Този въпрос е безсмислен за ума, но не и за инстинктивната разумност на сърцето. Озадачаващият въпрос ни напомня за нещо съществено в нас самите, което не е нито тяло, нито ум, нещо неродено и безсмъртно, което никога не изчезва. Всички велики мъдреци и първооткриватели през вековете също споделят тази вяра в реалното съществуване на човешката душа – и тъкмо в тишината и покоя на медитацията можем най-добре да почувстваме и изживеем нейната мъдрост и напътствия. Във всяко нещо от живота ни – взимане на решения, решаване на проблеми, стремеж към удовлетворение и щастие –достъпът до нашето интуитивно, по-дълбоко Аз е ключов, той ни показва пътя напред. А медитацията ни учи как да преоткрием връзката с тези скрити възможности.

ПРИЧИНА № 9

Сприятеляване с вселената. Ние започваме медитацията, полагайки усилие, но с времето разбираме, че всяко усилие – като в закона за гравитацията – като че ли привлича милост, сякаш всичко необходимо ни се дарява от благосклонната вселена. Духовните учители наричат това „милост“. Прякото изживяване за такава милост може да прогони скептицизма и агностицизма, натрупвани с години, и да отвори умовете ни за една тайнствена, прекрасна и отзивчива вселена, за представата, че съществува творец или върховен разум зад привидностите на това, което наричаме реалност. Пробужда се едно съвсем ново знание за медитацията – „бакти йога“ – където ограниченото се слива с Безкрайното

ПРИЧИНА № 10

Медитацията като свещено търсене. От люлката до последния си дъх ние живеем във вечното движение на един примамлив и увличащ свят. Способността да запазим връзката с духовните си цели, търсенето на щастие и просветление, стремежът да открием Бог – те рядко са на първо място в живота ни. Медитацията е сверяване с реалността, тя ни напомня кое е наистина важно в живота ни и кое не е. Тя издига битието ни над всекидневните потребности – храна, сън, работа, оцеляване – и ни напомня за една по-дълбока истина и цел, за великото търсене, което е същината на целия човешки живот, и за неизмеримото щастие и свободата, които ще извоюваме в края на всички свои усилия.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg