fbpx

Дишане и медитация

Създаден от admin на 2015-02-24

Въпрос: В една от книгите ви прочетох нещо за контрола върху дишането при медитация. Бихте ли пояснили?

Шри Чинмой: В йога съществува система на дишане, наречена пранаяма. Думата е санскритска. Но това дишане е опасно, ако нямате учител, който да ръководи всяка ваша стъпка. Много хора, практикували пранаяма без нужните напътствия на истински учител, са развивали туберкулоза и са умирали. Но ако искате да научите един много прост метод на контролирано дишане, който ще ви помогне в медитацията и същевременно няма да ви навреди, то аз мога да ви обясня какво да правите. Когато вдишвате, опитайте се да го правите колкото е възможно по-бавно и спокойно. Най-съвършеният начин на духовно дишане, който е напълно безопасен, е да вдишвате толкова бавно и спокойно, че ако пред носа ви е окачен тънък конец, той изобщо да не трепва.

Когато вдишвате възможно най-бавно, представяйте си, че поемате не просто въздух, а космична енегия. Почувствайте как във вас прониква огромна енергия, посредством която ще се пречистите: тялото, витала, ума и сърцето си. Почувствайте, че в тялото ви няма и едно кътче, което да не е изпълнено с потока от космична енергия. Тя тече във вас като река.  Когато усетите, че цялото ви същество е измито или пречистено от космчната енергия, издишайте всички отпадъци от себе си, всички небожествени мисли, нечисти действия, мрачни представи. Всичко във вас, което наричате небожествено, всичко, което не искате да приемете за свое – почувствайте, че го издишвате.

Това не е традиционната йогийска пранаяма, която е по-сложна и систематизирана. Пранаяма е древна йогийска дисциплина. Но това, което току-що ви казах, е най-ефикасният духовен начин на дишане. Ако практикувате това дишане, скоро ще видите, че не е въображаемо, а реално. В началото ще трябва да използвате въображението си, но след известно време ще видите и ще почувствате, че това съвсем не е фантазия, а реалност. Вие съзнателно вдишвате енергията, която тече навсякъде около вас в космоса, като ви пречиства и освобождава от всичко небожествено. Но това дишане трябва да се прилага много съзнателно, а не механично. Ако дишате  по този начин всеки ден в продължение на пет минути, ще  можете да напредвате много бързо.

След като напреднете, почувствайте, че при дишането вашият дъх влиза и излиза не само през носа. Вдишвате през сърцето, през очите, през носа, през порите си. В момента дишането ви е ограничено само до носа или устата, но ще дойде време, когато ще узнаете, че  всяка част от тялото може да диша. Духовните учители са в състояние да дишат дори ако носът и устата им са затворени. Когато усъвършенствате това духовно дишане, ще почувствате, че всичката нечистота и невежество са ви напуснали. На мястото на вашето невежество и несъвършенство са дошли Божията Светлина,  Божият Мир и Божията Сила.

Да обичам човека е моят единствен дълг.

Да обичам Бог е моята единствена потребност.

Да се превърна в Бог Мечтата е е моята единствена убеденост.

Да се превърна в Бог Реалността е моята единствена неизбежност.

Sri Chinmoy, Flame Waves, Part 1, Agni Press, 1975

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg