fbpx

Дървото на смирението

Създаден от admin на 2020-06-03
За да развиете смирение, можете да медитирате върху дърво. Колко смирено е дървото! Макар да има безброй цветове, плодове и листа, то е винаги всеотдайно и служи с такова състрадателно смирение. То се превива с най-голямо смирение и предлага плодовете си на човечеството. Когато се сведе, околните не го гледат отвисоко. Напротив, дървото получава признателност, възхищение и благоговение.

Дървото е смирено от корените до върха. Когато се отъждествим с дърво, ние придобиваме смирение. Дървото пази хората от дъжда и от жаркото слънце. Когато роди много плодове, то се навежда с тези плодове и ги предлага на целия свят. Дървото притежава богатство от плодове; то е изпълнено с мощ. Когато е струпало това богатство, дървото е готово да дари постигнатото с най-голямо смирение. Защо? Защото съзнанието на дървото долавя, че ако сведе клони, ще е полезно за другите.

Когато едно дърво даде плод, то става безупречен слуга, който храни човечеството. Дървото би могло да се възгордее много, да се изпъчи, да протегне клоните си още по-нависоко, защото е постигнало нещо голямо. Ако нямаше листа и плодове, клоните му щяха да си остават винаги прави, сухи, стърчащи нагоре и, можем да кажем, надменни. Ала не! Това дърво има много плодове и цветове; то притежава добри качества и иска да дари тия божествени благословии на човечеството. Когато видите колко смирено е дървото и как другите му се възхищават, това ще ви помогне да развиете собственото си смирение.
"Всичко красиво
и плодоносно
расте по дървото на смирението в живота ни."

от книгата Съкровищата на щастието - Шри Чинмой

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg