fbpx

Защо медитираме?

Създаден от admin на 2016-02-03

Шри Чинмой отговаря на въпроси на хора, които търсят напътствия в началото на духовната си практика (Sri Chinmoy, Experiences of the Higher Worlds, Agni Press, 1977)

Въпрос: Защо медитираме?

Шри Чинмой: Медитацията е крайно необходима за тези, които искат по-добър и по-удовлетворяващ живот. Ако смятате, че ви е достатъчно това, което имате и което сте, тогава не е нужно да навлизате в сферата на медитацията. Но ако усещате в сърцето си безплодна пустиня, то бих искал да ви кажа, че отговорът е медитация. Медитацията ще ви даде вътрешна радост и спокоен ум. Тя никога няма да ви откъсне от вашите деца, от семейството ви. Нищо подобно. Медитацията само ще заздрави връзката ви с близките, защото ще видите в тях съществуването на Бог.

Ако искате да разгърнете талантите си или да увеличите възможностите си в дадена област, тогава е задължително да следвате някаква вътрешна дисциплина. Ако сте певец, но желаете да пеете безкрайно по-добре, аз ви казвам, че щом се стремите, гласът ви ще стане много по-добър. Няма такова нещо на земята, което да не може да се подобри чрез духовност и медитация.

Ако искате да опростите живота си, отговорът е медитация. Ако искате да изпълните живота си, отговорът е медитация. Ако искате да изпитвате радост и да давате радост на околния свят, тогава медитацията е единственият отговор.

Ако медитирате, за да забравите страданията си или затрудненията си, това е погрешно основание за медитация. Но ако го правите само за да радвате Бог и да Го удовлетворявате по Неговия начин, тогава медитацията ви е правилна. Когато Бог е зарадван, когато  е удовлетворен от вашата медитация, тогава Негова е задачата да премахне вашите страдания и затруднения. Ако обаче медитирате, за да избягате от света, да отправите предизвикателство към света или да се възпротивите на света, тогава постъпвате неправилно.

Медитацията е ваша съзнателна способност, с която трябва да си служите всеки ден и всяка секунда, за да навлезете в собствената си висша божественост, където ограниченото е напълно изгубено в Безкрая. Ограниченото битие, което имате и което сте, може с лекота да се изгуби в безкрайното и да се слее напълно с безкрайното, ако медитирате. Това представлява медитацията и това може да направи тя за вас.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg