fbpx

Шри Чинмой е роден през 1931г. в Индия. От 1964г. живее в Ню Йорк.Основател е на множество програми в областта на просветата, изкуството, културата и спорта, насърчаващи безграничният потенциал на човешкият дух.
Като художник Шри Чинмой предлага нов и вдъхновяващ поглед към съзерцателните изкуства. Името, което дава на своите картини е "Джарна Кала" или "Фонтан на изкуството". В своите картини Шри Чинмой предава в цветове и форми възвишени преживявания от своя вътрешен живот, до които той се докосва по време на своите ежедневни занимания с йога - медитация.

Източникът на творчеството на Шри Чинмой е медитацията на сърцето, когато умът става тих и творецът се докосва до мира, добротата и вдъхновението на сърцето. Превръщайки се в проводник на тези качества, той им дава визуален израз в пъстри композиций от цветове и форми. Шри Чинмой казва, че докато рисува, "няма ум, няма форма", подобно на художниците визионери, които твърдят, че "нямат метод", а просто изливат спонтанно въодушевлението на сърцето си. Джарна Кала се рисува с огромна скорост. Няма времево разстояние между визията за картината и нейното реализиране. Както при майсторите калиграфи и дзен художниците, моментите на озарение мигновенно се претворяват в образ и никога не се доработват.

"Що се отнася до моите картини, всички те са фонтан от сърцето. Този фонтан тече постоянно и разпръсква своята красота и светлина. Фонтанът е нещо, което идва от вътре спонтанно, без никакво усилие. Непрекъснато нещо вътре в мен излиза навън с безкрайно вдъхновение и светлина. Затова и моите картини извират спонтанно отвътре. Аз се опитвам да държа ума си празен и спокоен, доколкото е възможно, външният ум е екато повърхността на море, обхванато от вълни. Но когато се гмурнем дълбоко, същото това море е мир, спокойствие и тишинаи именно там можем да открием извора на творчеството."

Шри Чинмой

Част от изложбите на автора

Карнеги Хол- Ню Йорк, Харвадски университет - Бостън, Карусел при Лувър- Париж, Галерия Свят на единството-Цюрих, Градска галерия Шинджуку- Токио, Сградата на Секретариата на ООН-Ню Йорк и др.

 

Изложбата ще се състои в градовете:

София
16 - 31 юли 2012  градинката пред Народния театър
откриване: 16 юли 18:00ч

Пловдив
5 - 15 август 2012 площада пред хотел Тримонциум

Варна

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg