fbpx

Изложба
ПТИЦИ-ДУШИ

Медитативни картини от Шри Чинмой

🤗  Заповядайте! 
Този ноември имаме възможност да видим специална колекция, излагана в Лувъра. 102 оригинални картини на "Птици-души" ще представят част от наследството на Шри Чинмой. Трудно е да се определи стилът, който твореца използва – би могъл да бъде сравнен с японската калиграфия, но без съмнение минава отвъд нея.

Елате и усетете радостта и свободния дух на птиците, които летят върху платната!
„Какво е радостта?
Това е птица, която всички желаем да уловим.
Това е същата птица, на която всички се радваме, когато лети.“
 - Шри Чинмой
Местоположение на изложбата:  карта

🎨 НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ

За да имате наистина незабравимо медитативно арт-изживяване и отлично настроение, в духът на приятелско гостоприемство, с който се отличават събитията на Шри Чинмой център, организаторите са подготвили за вас:
🎨  ЛИЧЕН АРТ-ГАЙД
Ще имате на разположения гайд, който ако желаете, лично ще ви разведе, ще ви разкаже за спецификата на медитативните картини и ще ви сподели любопитни подробности за творбите на автора.

🎹  МЕДИТАТИВНА МУЗИКА
Като фон на изложбата през цялото време ще звучи приятна медитативна музика, която създава хубаво настроение. Също така ще можете да се насладите на медитативна музика на живо в галерията – на 11-ти ноември от 19:00 ч, на 13-ти от 17:00 ч, и на 14-ти от 16:00 ч.

🎁  Комплимент 1: АРТ-ТОМБОЛА
Като комплимент от организаторите, идвайки на изложбата можете да се запишете в томбола и да опитате късмета си да спечелите голяма красива репродукция на картина на Шри Чинмой.

🛒  Комплимент 2: ОТСТЪПКА 27% ОТ АРТ-ЩАНДА
Ако решите да направите покупка - покажете на консултанта на арт-щанда изображението, което се намира най-долу на тази страница (изображението на фб-рекламата) и ще можете да използвате 27% отсъпка при своята първа покупка.

🎨 ЗА КАРТИНИТЕ

Колекции от многобройните картини на Шри Чинмой са показвани в самостоятелни изложби в Карнеги Хол – Ню Йорк, Харвардски университет – Бостън, Лувъра – Париж, галерия „Свят на единството“ – Цюрих, градска галерия Шинджуку – Токио, сградата на Секретариата на ООН – Ню Йорк и много други.

Шри Чинмой е автор на почти 16 милиона рисунки на птици-души, започнати през 1991 г.

Това са художествени етюди, в които птиците-души се реят сами или на хармонични групи във вътрешното небе. С богата палитра от цветове и само с няколко стремителни движения Шри Чинмой създава завършени образи, всеки от които излъчва енергия, индивидуалност и очарование. Линиите издават майсторска ръка – деликатна, но уверена, спонтанна и същевременно сръчна.

Въпреки бързината и пестеливите линии, Шри Чинмой винаги постига цялост и равновесие в своите картини. Както при художниците дзен монаси, мигът на прозрението се въплъщава бързо и никога не се преправя. Той не се стреми към съвършени технически детайли, а по-скоро към изразяване на медитативното творческото вдъхновение извиращо от сърцето и душата.

🎨 КОМЕНТАР OT АВТОРА

Какво ли е вдъхновило Шри Чинмой да нарисува 16 милиона птици? Може би този коментар на Шри Чинмой дава отговор на нашия въпрос:

„Птиците имат много особено значение, те олицетворяват свободата. Ние виждаме птицата в небето и тя ни напомня за нашата вътрешна свобода. Във всекиго от нас се крие една вътрешна същност, която наричаме душа. Душата лети като птица в небето на Безкрая. Птиците, които виждаме да се реят в небето, ни напомнят за собствената ни душа-птица, която лети в небето на Безкрая. Когато гледате птиците, чувствайте, че вие самите сте птици – вашите души-птици, литнали в небето на безкрайната Светлина, безкрайния Мир и безкрайното Блаженство.“

🎨 БИОГРАФИЯ

Шри Чинмой е роден в Източен Бенгал, Индия на 27 август 1931 г. Останал без родители на 13-годишна възраст, той се присъединява към своите братя и сестри в ашрама на Шри Ауробиндо в южна Индия. Прекарва следващите две десетилетия потопен в динамичната култура на тази голяма и активна духовна общност. Наситеното му ежедневие там съчетава медитация, достигаща до 14 часа дневно, писане на поезия, есета и духовни песни, безкористно служене и спорт. Още в ранните си години има множество дълбоки вътрешни изживявания и постига духовно осъзнаване. На 13 април 1964 г., на 32-годишна възраст, Шри Чинмой заминава на Запад. Установява се в Ню Йорк, където живее до 11 октомври 2007 г., когато напуска този свят.

🎨 ОРГАНИЗАТОР НА СЪБИТИЕТО

Шри Чинмой Център - България, тел. 0895 794 971

Заповядайте - насладете се на медитативните картини на майстора!

ИЗЛОЖБА „ПТИЦИ-ДУШИ“
Медитативни картини от Шри Чинмой

9 – 18 ноември
11:00 – 19:00 часа

ГАЛЕРИЯ VIVACOM ART HALL

ул. Оборище 5
(до Националната библиотека)
Местоположение на изложбата:  карта
ВХОД СВОБОДЕН

Съпътстващи събития

Като част от изложбата са следните събития

9 ноември 17:00 часа

представяне на книгата
„Крилете на радостта“

„Скъпи мои приятели, братя и сестри, аз съм човек на молитвата, аз съм ученик на мира. Моля се на Небесния Отец да изведе напред всичките ви божествени качества и многократно да ги умножи. Моля се на Бог да дари всеки от вас с Посланието на Своята Мечта - мира. Моля се на Бог да ви дари с безгранична радост.“
С тези думи Шри Чинмой започва, своята книга „Крилете на радостта“. Шри Чинмой е международно известен духовен водач с хиляди ученици по целия свят. Той съчетава древна мъдрост със съвременни прозрения за това какво означава да бъдеш търсач през ХХI век.
Шри Чинмой вярва, че всички ние сме божествени същества. С „Крилета на радостта“ той насърчава всички нас да намерим мира и светлината дълбоко в сърцата си, за да можем да се справим с негативните преживявания на живота и да ги трансформираме в положителни.
В книгата може да откриете притчи, анекдоти, истории и стихотворения. Предлага свежи прозрения за себеоткритие и връзката ви със света. В „Крилете на радостта“ Шри Чинмой предоставя инструментите, от които се нуждаете, за да се издигнете до върховете на човешките възможности - и да намерите своя път към вътрешния мир.

11 ноември 19:00 часа

Концерт „Музика на сърцето“

Преживейте магията на Индия и усетете силата на медитацията с концерт „Музика на сърцето“.
В традиционен индийски стил ситар, тампура и табла ще пресъздадат медитативните композиции на маестро Шри Чинмой.
За музикантите Канала Ауер (ситар), Садананд Маги (табла) и Ушика Мукенхумер (тампура) това ще бъде първо посещение в България за концертно турне. В традиционен индийски стил те ще пресъздадат медитативните композиции на маестро Шри Чинмой – определено един концерт, изпълнен с огромна енергия и потапящ в нежна мелодичност.

13 ноември 17:00 часа

Музикално занятие

Музикалната група Сударшана ще изпълни на живо медитативни композиции под звуците на хармониум, индийска флейта бансури, персийски сантур и китара. Вдъхновени от музиката на композитора-философ Шри Чинмой, те ще сътворят атмосфера, която дава възможност за истинско медитативно преживяване.

14 ноември 16:00 часа

Музикално занятие

Каним Ви на 14-ти ноември да изследвате пределите на йогическата и медитативна музика. Заедно с групата Пламъци на вдъхновението ще чуете медитативни композиции и мантри под звуците на хармониум, пиано, кавал, тампура и китара.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg