fbpx

Използването на свещ в Медитацията

Създаден от Inspiration Heart на 2020-05-03
Кога и къде са се появили свещите със сигурност никой не може да каже, но всички знаем, че в свещените церемонии са се използвали свещи за създаване на спокойна и духовна атмосфера.

Нека започнем от самото название – думите свещ и свещен имат един общ корен. Някои пък разглеждат пламъкът на свещта като символ на човешката душа, като връзката с духовни сили в универсалното съзнание. Затова и векове наред свещта е неизменна част от олтара, поставена близо до статуи, икони или снимка.

Свещите често се използват за хармонизиране на дома или офиса, но днес ще отделим вниманието си върху предимството на ползване на свещ по време на медитация.

Ето няколко начина които могат ви вдъхновят при ползването на свещ във вашата медитативна практика:
1. Вдъхновете се със символиката
Запаленият пламък на свещта представлява светлината на ученията и е символ на състоянието на Просвещението.
2. Направете запалването на свещ като церемония
Самото запалване на свещ може да действа като церемония с послание за това, че предстои нещо свещено и така по-лесно да влезете в медитативно или съзерцателно състояние.
3. Внесете чистота в себе си
Погледнете пламъка на свещта и ще видите, че той е самата чистота. Представете си как той изгаря цялата ви нечистота. Съзерцавайте всяко нещо, което ви дава усещане за чистота, и това ще ви помогне да пречистите своята природа.
4. Пламъкът – вечно изкачващия се стремеж
Когато видите пламъка на свещта, незабавно ще усетите как вашият вътрешен пламък се изкачва все по-високо и по-високо.
5. Успокойте „Умът маймуна“
Свещите създават по-релаксираща и центрираща атмосфера, която помага да се успокои непрестанният поток от мисли и емоции.
6. Внесете светлина, станете светлина
Дори и малко пламъче може да пробие и освети най-непроницаемия мрак. Внесете светлина във вашата медитация и осветете стаята на душата ви. Когато навлезете в напълно мрачната, затъмнена и неосветена стая на действието с плановете на ума, е все едно внасяте в нея една свещ. Дайте светлина на ума си, внесете мир и влезте със светлината на душата си, ето стаята се залива от сияние.
7. Напомняне за нашата истинска природа и съдба
Пламъкът на свещта символизира вътрешната светлина. Той може да послужи като постоянно напомняне за нашата основна реалност.
Упражнение: ПЛАМЪЦИТЕ НА МЕДИТАЦИЯТА
Молитвата и медитацията ни са нашето вътрешно бягане. Всеки път, когато се молим и медитираме, трябва да се стараем да се изпълним с огромен подем, с вътрешен порив. Нужно е да чувстваме, че желаем нещо и че го получаваме. Ние израстваме в него, превръщаме се в него.
За да засилите ентусиазма си, можете да медитирате върху пламъка на свещ или някакъв друг пламък. Пламъците олицеворяват подвижност. Ако гледате към пламък или си го представяте, вялостта ви изчезва. Огънят ще изгори всичката ни летаргия или отпуснатост. Всичко небожествено в нас ще изгори той. Тогава устремът сам ще избликне.
Ако си представите огън, може би ще мислите повече за унищожение, отколкото за устрем, но ако са пламъци, издигащи се пламъци, няма да ви хрумне за унищожение. Пламъците ни издигат. Как можем да се издигаме нагоре, ако не сме енергични? Ако аз искам да се покатеря на дърво, ако искам да изкача планина, трябва да съм енергичен. Пламъците ни показват пътя. Те се издигат нагоре, нагоре, нагоре и стигат до небето. Така че за да сте по-енергични, можете да медитирате върху пламъци. Това е най-лесният и най-полезен начин.
Медитирай с най-голям ентусиазъм,
ако искаш да напредваш най-бързо
в своето устремено сърце
и в своя посветен живот.
- Шри Чинмой

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg