fbpx

Как да намерим мотивация да учим успешно по време на сесията с медитация (2/3)

Създаден от Inspiration Heart на 2021-01-21
Вътрешното спокойствие, ученето и паметта са сложни явления, които не са напълно разбрани, но са взаимносвързани. Ако овладеем силата на вътрешното спокойствие, то ученето и паметта, ще се превърнат в един лек процес на усвояване на информация. Ще забравим за онзи момент на напрежение който ни вкарва в цикличност и стопира потока на гладката мисъл.

Със сигурност няма човек който не е изпитвал напрежение или стрес преди явяване на изпит. Когато сме притеснени всъщност сме откъснати от потенциала ни и овладяването на стреса и напрежението, е една битка която водим със себе си. Ако истински се стремим да преодолеем тази битка със сигурност ще успеем със силата на съзнателното търсене на спокойствие и мир.

Как да постигнем траен мир и вътрешно спокойствие? Най-практичния и полезен начин е всяка сутрин преди да започне деня ви, да медитирате, поне 15 минути. Така когато се занимавате с ежедневните си дела, ще успявате да запазите същата радост, блаженство, мир и вътрешно спокойствие които сте получили от своята сутрешна медитация, независимо от предизвикателствата на нашия ден.

Море от спокойствие

Медитацията е като гмуркане до морското дъно, където всичко е тихо и спокойно. На повърхността може да има множество вълни, но те не смущават покоя на морето отвътре. В най-дълбоките си бездни морето е изпълнено с тишина. Когато започнем да медитираме, първо се опитваме да стигнем до собствената си вътрешна същност, истинската си същност, с други думи - дъното на морето. Тогава, ако се появят вълни от външния свят, те не ни засягат.

Страхът, съмнението, тревогата и всички земни безпокойства просто отминават, защото вътре в нас цари непоклатим мир. Не могат да ни безпокоят мисли, защото целият наш ум е пълен с мир, тишина и единство. Като риби в морето мислите скачат и плуват, но не оставят следа. Така, когато сме в своята най-висша медитация, ние чувстваме, че сме като морето и морските обитатели не могат да ни засегнат. Чувстваме, че сме небето и прелитащите птици не могат да ни обезпокоят. Умът ни е небето, а сърцето ни е безкрайното море. Това е медитацията.
Има и друг начин да “имунизирате” вашето спокойствие и да засилите силата на възприемчивостта си. Много пъти тихичко си повтаряйте думата „мир“. Това е моят начин да постигна спокойствие и мир, да успокоя напрежението и да бъда в хармония със себе си и света.

Медитацията е средство. Тя е път. Тя е пътека. Ако тръгнем по тази пътека, ние ще достигнем до силата на нашето съвършенство. Ако се упражняваме редовно използвайки нашата концентрация и медитация ще открием, че страховете ни, липсата на време и мотивация, са само проекция, от която можем да се освободим.

И още нещо когато поемем по тази пътека и наш спътник е вътрешния мир, ние започваме да забелязваме безбройните чудеса на света.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg