fbpx

Как да намерим мотивация да учим успешно по време на сесията с медитация (3/3)

Създаден от Inspiration Heart на 2021-01-22
След като сме овладели способността да се концентрираме и постигаме вътрешно спокойствие чрез редовна медитация, интуицията е плода от тази практика.
Интуицията носи усещане за светлина и лекота. Изниква спонтанно и се усеща с чувство за “правилния начин”.

Какво е интуиция?

Интуицията е способност да се придобиват познания без необходимостта от разсъждение и доказване, без разбиране как са придобити тези знания. Терминът се използва и за описание на „мисли и предпочитания, които идват наум бързо и без много разсъждения“. Думата интуиция идва от латинската дума intueri, която приблизително се превежда като „да се вгледа вътре“ или „да съзерцаваш“.

Някои от нас са успели да се свържат с онзи вътрешен глас в себе си, който сякаш ни изпраща послания от дълбините на нашето същество, други не са или притежават тази способност до някаква степен. Добрата новина е, че интуицията е способност която всички имаме, но по една или друга причина не сме развили достатъчно. Медитацията и концентрацията са наши помощници в това начинание. Овладеем ли изкуството да медитираме, спонтанно и естествено живота ни ще приеме нов “кристален” поглед върху случващото се - било ти вземане на важно решение в живота, в професионален план или при изпити по време на сесия.
Без интуиция сме блокирани в оковите на ума, който внася съмнение, страх и неувереност, както казва Айнщайн:
“Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният - верен слуга. Ние сме създали общество, което почита слугата и е забравило дара.”

Днес хората използват интуицията толкова малко, че вече дори не знаят как да я разпознават. Нормално, имайки предвид какъв забързан живот живеем, голяма част от нас забравяме да забавим темпото и да се вслушаме във вътрешния си глас. Да не говорим, че за моменти в напрежение или преди изпит, тогава мисловния процес се превръща в обърканост и несигурност. В такива състояние на несигурност, някои дори определят себе си сякаш са изгубили ясното си съзнание, а то е необходимо за осъществяване на всички висши функции на нервната система.

Въпрос: Каква е връзката между интуицията и съзнанието?

Шри Чинмой: Интуицията е стрелата, а съзнанието е лъкът. Когато освободим стрелата, тя пронизва целта. Ако няма лък, стрелата не може да изпълни ролята си, както и обратното. И двете са необходими.
Упражнение: Поглед и реалност
Друго упражнение, което може да опитате, е следното. Начертайте на стената много малък кръг на нивото на очите и в него поставете една черна точка. Тя трябва да е черна, а не синя, червена или с някакъв друг цвят. После застанете на около 1 м с лице към стената и фокусирайте вниманието си върху кръга. Очите ви трябва да бъдат отпуснати и полуотворени. Нека силата на вашата концентрация идва от средата на челото ви. След три-четири минути отворете очите си напълно и се опитайте да почувствате, че от главата до петите сте се превърнали в очи. Цялото ви физическо същество е станало поглед и този поглед е фокусиран върху точката в кръга. После започнете да смалявате обекта на концентрацията си. След няколко секунди се опитайте да почувствате, че тялото ви се е смалило колкото точката на стената. Усещайте точката като част от собственото си същество. После влезте в точката, проникнете през нея и минете от другата ѝ страна. Там се обърнете назад и погледнете собственото си тяло. Физическото ви тяло е от едната страна, а със силата на концентрацията си вие сте изпратили финото си тяло от другата страна на точката. Чрез финото си тяло виждате своето физическо тяло, а чрез физическото виждате финото.

Когато започнахте да се концентрирате, цялото ви физическо тяло стана поглед. Тогава точката беше вашата реалност. Когато влязохте в точката, погледът и реалността станаха едно. Вие бяхте погледът, а също така бяхте и реалността. Когато погледнахте назад към себе си от точката, процесът стана обратен. Тогава вие бяхте станали поглед извън самите вас, а мястото, към което се обърнахте, вашето тяло, беше реалността. После погледът и реалността отново се сляха. Когато успеете да видите погледа и реалността по този начин, концентрацията ви ще е абсолютно съвършена. Когато силата на концентрацията успее да ви отведе до другата страна на точката, която сте наричали реалност, цялото ви същество ще бъде далеч отвъд погледа и реалността. А когато почувствате, че сте преминали отвъд своя поглед и своята реалност, ще имате безгранична сила.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg