fbpx

Как да намерим мотивация да учим успешно по време на сесията с медитация (1/3)

Създаден от Бариди на 2020-01-02
Изпитната сесия може да е предизвикателство за всеки студент. От една страна е напрежението от предстоящите изпити и големия материал, а от друга – свободното време, което може да ни изкуши с ненужни развлечения, които да попречат на постигането на това, което целим.

Ето три основни неща, които ще помогнат на всеки студент да има успешна сесия: концентрация, вътрешно спокойствие и интуиция

Концентрация

Концентрацията е способността да съсредоточаваме вниманието си само върху едно нещо, да изключим както страничния шум, така и нашите собствени мисли, които ни разсейват. Ако усвоим умението да се фокусираме, ще открием, че ни отнема значително по-малко време да запомним материала. Съсредоточаването е като стрела, пронизваща мишена; тя е способност, която всеки от нас може да развие – изискват се 10 минути на ден. Може да опитате следното: 
Упражнение:
Застанете с лице към стената и нарисувайте върху нея една точка на нивото на третото си око [духовният център между веждите]. Може да седнете на стол или на земята, важно е да се чувствате удобно и да сте с изправен гръб. Точката трябва да е черна, не използвайте други цветове. После се вгледайте в нея. Първо се взирайте с широко отворени очи, а после бавно и постепенно ги затворете, но не напълно. Старайте се да виждате черната точка с минимална част от човешкото си полезрение. Отворете очи възможно най-широко и след това веднага се опитайте да ги присвиете колкото може повече, да не виждате почти нищо. После го направете отново.

След като се справите с това, задръжте очите си отворени и опитайте да си представите, че пробивате отверстие в стената и влизате в нея. Бъдете твърдо решени да проникнете в стената. След няколко минути ще видите, че тялото ви е тук, но някаква част от вас е преминала през стената и е отвъд нея. Почувствайте, че от тази страна на стената е тялото, а от другата е силата на душата. Така от тялото си вие гледате към своята душа, а от душата гледате към тялото си. Нека тялото види способностите на душата, а душата да види готовността на тялото да стане едно с нея. Ако можете да правите това упражнение, силата на вашата концентрация ще расте неизмеримо, и при това много бързо.
Ако се упражняваме редовно, ще установим, че виждаме целите си по-ясно и ще можем да разграничаваме важното от ненужните неща, които само губят времето и енергията ни. 

Очаквайте продължение.

Ако искаш да се научиш да медитираш или да подобриш практиката си, се запиши на безплатен курс.
Заяви участие

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg