fbpx

Как да намерим мотивация да учим успешно по време на сесията с медитация (1/3)

Създаден от Бариди на 2020-01-02
Изпитната сесия може да е предизвикателство за всеки студент. От една страна е напрежението от предстоящите изпити и големия материал, а от друга – свободното време, което може да ни изкуши с ненужни развлечения, които да попречат на постигането на това, което целим.

Ето три основни неща, които ще помогнат на всеки студент да има успешна сесия: концентрация, вътрешно спокойствие и интуиция

Концентрация

Концентрацията е способността да съсредоточаваме вниманието си само върху едно нещо, да изключим както страничния шум, така и нашите собствени мисли, които ни разсейват. Ако усвоим умението да се фокусираме, ще открием, че ни отнема значително по-малко време да запомним материала. Съсредоточаването е като стрела, пронизваща мишена; тя е способност, която всеки от нас може да развие – изискват се 10 минути на ден. Може да опитате следното: 
Упражнение:
Застанете с лице към стената и нарисувайте върху нея една точка на нивото на третото си око [духовният център между веждите]. Може да седнете на стол или на земята, важно е да се чувствате удобно и да сте с изправен гръб. Точката трябва да е черна, не използвайте други цветове. После се вгледайте в нея. Първо се взирайте с широко отворени очи, а после бавно и постепенно ги затворете, но не напълно. Старайте се да виждате черната точка с минимална част от човешкото си полезрение. Отворете очи възможно най-широко и след това веднага се опитайте да ги присвиете колкото може повече, да не виждате почти нищо. После го направете отново.

След като се справите с това, задръжте очите си отворени и опитайте да си представите, че пробивате отверстие в стената и влизате в нея. Бъдете твърдо решени да проникнете в стената. След няколко минути ще видите, че тялото ви е тук, но някаква част от вас е преминала през стената и е отвъд нея. Почувствайте, че от тази страна на стената е тялото, а от другата е силата на душата. Така от тялото си вие гледате към своята душа, а от душата гледате към тялото си. Нека тялото види способностите на душата, а душата да види готовността на тялото да стане едно с нея. Ако можете да правите това упражнение, силата на вашата концентрация ще расте неизмеримо, и при това много бързо.
Ако се упражняваме редовно, ще установим, че виждаме целите си по-ясно и ще можем да разграничаваме важното от ненужните неща, които само губят времето и енергията ни. 

Очаквайте продължение.

Ако искаш да се научиш да медитираш или да подобриш практиката си, се запиши на безплатен курс.
Заяви участие

Категории

Всички права запазени Meditation.bg