fbpx

Кога да медитирам?

Създаден от Inspiration Heart на 2020-09-05
Медитацията е необятен процес на преобразяване. Тя ни освобождава, енергитизира и умиротворява. Благодарение на редовната практика ние разширяваме нашата възприемчивост.

Важна част от пълноценната практика е да превърнете медитацията в навик, подобно на обяда или вечерята. Умът винаги може да намери извинение да избяга от някоя дисциплинирана практика, но с редовното медитиране ползите и положителните ефекти се усещат бързо. Да не говорим, че когато спазваме точен час за нашата медитация, вътрешното ни същество ще ни напомня само за това, че моментът е настъпил.

Моят духовен учител Шри Чинмой насърчава своите ученици да медитират рано сутрин в 6 часа - преди да изгрее слънцето, докато земното съзнание още не се е раздвижило. Светът още не е навлязъл в суматохата на ежедневието. Природата е спокойна и тиха и ни помага да медитираме. Когато природата спи дълбоко, животинското в нас или нашето непросветлено съзнание също спи. Тогава ние сме все още в света на енергизиращите и удовлетворяващи сънища, от които може да израсне реалност. Ето защо пробуденото стремящо се съзнание може да получи най-много от ранната сутрешна медитация.
Шри Чинмой казва: 
„Ако имате нужда от мир, медитирайте рано вечер, между шест и седем. Тъй като природата предлага своите поздрави към залязващото слънце, ще ви вдъхнови, утеши и помогне.

Ако имате нужда от сила, медитирайте в дванадесет по пладне. Пламтящото слънце и най-динамичният час от деня ще ви помогнат.

Ако имате нужда от радост, медитирайте рано сутринта между пет и шест. Майката Земя, с най-сладката си любов, ще ви помогне.

Ако имате нужда от търпение, медитирайте вечер. Медитирайте, седейки в подножието на дърво. Медитирайте върху дървото. Съзнанието му да дава и да се жертва ще ви помогне.

Ако имате нужда от любов, медитирайте в полунощ върху вашата собствена снимка. Вашият вътрешен пилот ще ви помогне.

Ако имате нужда от чистота, медитирайте върху входящия си дъх и изходящия си дъх рано сутринта, преди да напуснете леглото си. Душата ви ще ви помогне.

Независимо дали медитирате сутрин, или вечер, от първостепенна важност е да имате фиксирано време за своята медитация. Ако сте редовен и точен в своята медитация, ще забележите как напредвате. Ако можете да медитирате искрено и душевно в установен час всеки ден, ще дойде време, когато ще станете много опитен. Тогава ще сте способни да медитирате, докато вършите нещо, и няма да се нуждаете от фиксиран час.“
„Всеки метод на духовна дисциплина
има две незаменими и неразделни крила:
абсолютно търпение и твърда решителност.“
източник: 
Медитация, Шри Чинмой
Meditation: Humanity's race and Divinity's Grace, Sri Chinmoy

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg