fbpx

Медитативен Класически Концерт

По композиции на Маестро Шри Чинмой
Концертно турне – София, Варна, Пловдив
СОФИЯ
24 април

Начален час 20:00 часа
Софийско Ларго /подлеза на пл. Независимост/
Местоположение: Карта
ВАРНА
25 април

Начален час 19:00 часа
бул. "Приморски" 22, 

Радио Варна, Концертно студио
ПЛОВДИВ
26 април

Начален час 19:00 часа
Епископската базилика на Филипопол, адрес: бул. "Княгиня Мария Луиза" 2
ВХОД СВОБОДЕН
Духовната музика има силата да докосне сърцата ни и да ни потопи в изпълващия свят на медитацията, чрез която постигането на вътрешния мир, всеобщата любов и радостта на душата дават обещание за едно дълбоко и красиво преживяване.
Квартет от трима изключителни професионални музиканти от Австрия и талантлив пианист от Холандия представят впечатляващата музика на маестро Шри Чинмой (1931-2007). Дохай, Шамита и Бхойрави Ахенбах-Кьониг, които също участват в Радио-симфоничния оркестър на ORF във Виена и във Виенския симфоничен оркестър, свирят мелодиите на Шри Чинмой на виолончело и цигулка. Те ще бъдат акомпанирани от талантливият пианист Вапуштара Йонгепиер от Холандия. Композициите учителя по медитация и маестро Шри Чинмой са сред най-красивите произведения на съвременната медитативна и съзерцателна музика.
„Шри Чинмой е удивителен пример за творческо изобилие, и аз мога да се надявам, един ден да се влея в този космически поток на тишина и мощна енергия, в който той живее. В музиката на този човек има голяма сила.„
– Леонард Бърнстейн, композитор и диригент

Дохай Ахенбах

Цигулка
Дохай Ахенбах е бил гост в цяла метрополна Европа и в Оверсий, от една страна от 1990 г. чрез дейността си като първия Гайгер във Виенския симфоничен оркестър, от друга страна като камерен музикант. От 1993 г. до 1997 г. той е член на Wiener Mozart Trios (Klaviertrio) и свири в реномирани концертни зали като Wiener Konzerthaus, Philarmonie Warschau, Konzerthaus Peking и Shanghai. Освен това той работи с големи музикални фестивали. Те включват фестивала Wiener Klangbogen, Bregenzer Festspiele, Международния фестивал на сценичните изкуства в Джакарта и Тайландския фестивал на изкуствата. Още от младите си години Стефан се интересува от изработката на цигулки и му е даден шанс от производителя Юрген фон Ститенкрон сам да направи цигулка. Дори днес той все още се възхищава, виждайки как се създава нов инструмент. Стефан свири на цигулка от този майстор от 2002 година.

Бойрави Ахенбах

Цигулка
След завършване на магистърското си обучение през 2015 г. (цигулка) и поради изключителното си представяне, й се предлагат годишни презентации във Wiener Symphonikern, както и в Tonkünstler Lower Austria. През 2017 г. Заедно с пианиста Лука Лавури, имат честта да бъдат посочени сред лауреатите на конкурсите Fidelio във Виена. От декември 2021 г. Бойрави Ахенбах гостува редовно на ORF Radio-Symphonieorchester Wien. В допълнение към активната си работа във Wiener Orchester, тя свири редовно, между всичко останало, в Symphonieorchester Vorarlberg, Nordic Symphonie Orchestra (Estland), Mozart Orchestra и от 2019 г. в Stavanger Symphonie Orchester Norwegen auf. Поради големия си интерес към филмовата музика, тя свири и за Synchron Stage. През октомври 2022 г. Bhoiravi се класира за селекция от Виенската филхармония, за да свири във Wiener Staatsoper. По време на музикалната си кариера тя изпълнява соло за звездната певица Роберта Флак, спортната легенда Карл Луис и президента Махаил Горбачов.

Шамита Ахенбах-Кьониг

Чело
Получава уроци по виолончело в родния си град Брегенц и в консерваторията във Форарлберг при проф. Пенелопе Гюнтер. По-нататъшно обучение преминава в музикалните университети в Залцбург и Виена и в университета Konservatorium Wien при проф. Йончо Байров, където завършва с отличие. Тя работи като музикант на свободна практика и често е канена да свири с различни ансамбли, като Радиосимфоничния оркестър на Виена, Виенския концерт-Верейн и Виенските солисти на Бах. Тя участва в концерти за камерна музика заедно с членове на Виенския симфоничен оркестър на фестивала в Брегенц. По покана на Ватикана изнася концерт за папа Йоан Павел II като част от камерен ансамбъл през 1993 г. Шамита преподава виолончело и държи рекорд на Гинес за непрекъснато свирене на този инструмент в продължение на 24 часа. Тя свири на виолончело, изработено от Себастиан Далингер, Виена, през 1793 година.

Вапуштара Йонгепиер

Пиано
Вапуштара Йонгепиер започва да свири на пиано на 6-годишна възраст и получава първите си уроци от баща си Ян Йонгепиер, опитен свирещ на органи. Учи джаз и класическа музика и става ученик на Шри Чинмой през 1995 г. Оттогава той разширява своята музикална дейност към музиката на Маестро Шри Чинмой в различни ансамбли. Той акомпанира на различни преводачи на пиано и индийски хармониум и е аранжор и директор на Gandharva Loka Orchestra, голям ансамбъл за световна музика с членове от много центрове за медитация на Шри Чинмой по света. Професионално работи като Klavierstimmer и Steinway-Techniker.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg