fbpx

Медитацията като част от нашите ежедневни занимания

Създаден от Inspiration Heart на 2020-04-04
Понякога най-голямото предизвикателство при усвояването на ново умение или практика е да успеете да го впишете в рутината си. Постоянството и дисциплината са основните мотиватори, начинанието да стане част от живота ни. Медитацията е едно от нещата, което определено си струва да стане част от живота ни. Повечето от нас могат да се оплачат, че преобладават онези дни, в които е подвиг дори да се наспиш, камо ли да си отделиш време, за да седнеш спокойно, да медитираш сутрин или да запазиш плодовете на мира.
Какво следва да правим?
1. Добрата практика за медитация не приключва, когато таймерът напомни, че са минали 10-те , 20-те или 30-те минути медитация. Твърде често, след медитация е нужен и един миг невнимание, за да изгубим ползите от медитацията. Било то в общуването или нещата, с които се захващаме.
„След като приключите с медитацията, вие трябва да усвоите резултата от нея във вътрешното си същество. Само тогава тя ще стане солидно, трайно изживяване, което е неразделна част от вашето съществуване. Ако влезете в спор с някого или попаднете в неприятна ситуация, преди мирът, светлината и блаженството от медитацията ви да са усвоени, тогава всичко може да бъде изгубено. От него не ще остане и една капка. Възможно е да загубите полученото от медитацията, дори и само като се заговорите с някого. Някой може да дойде и да ви каже: „Как си?“, и да отнеме целия мир, светлина и блаженство, които сте получили. Ето защо веднага след добра медитация не е добре да разговаряте с никого, докато не усвоите полученото. Също така не трябва да се храните веднага след медитация. Може да се раздвижите и да почетете, ако искате, но не бива да приемате обилно количество храна поне петнадесет минути или половин час. Ако сте много гладни, може да изпиете малко мляко или сок.
Обикновено, за да усвоите всичко, което сте получили по време на медитация, са необходими няколко часа и през този период трябва да поддържате светлината, която сте приели. Как? Чрез вътрешната си бдителност и внимание за това как действате във външния свят. Понякога обаче се случва така, че по време на медитацията си вие едновременно приемате и усвоявате. Тогава, когато спрете да медитирате, вече ще сте усвоили всичко.“
2. Въведете кратки медитативни практики във вашия ден:
- „напомнящи“ – изберете определен час от деня си, в който да култивирате божествени качества: благодарност, смирение, чистота, простота, искреност, прошка и др. Дори и само повтарянето на думата и концентрирането върху духовният й смисъл ще ви помогне да отгледате повече божественост в себе си.

- „краткотрайна медитация“ – 7 бавни вдишвания и издишвания могат да ви помогнат да постигнете дори и за кратко медитативно състояние. От там много по-лесно, може да внесете мир и фокус в деня си.

- Може вътрешно да се подготвите, като няколко минути почетете от някоя духовна книга или изпеете няколко духовни песни.
Шри Чинмой: Вие разделяте живота си на медитация от света на реалността. Вместо това се опитайте да почувствате, че внасяте божественост от своята медитация в обстоятелствата, които са ви обезпокоили. Като разширявате медитацията си по този начин, вие ще я виждате и в ежедневните си занимания. Медитацията не е само в тишина, но също така и в суетата и хаоса на света. Ще откриете, че можете да поддържате високо съзнание и там.
С тези практики ще можете да предизвикате медитативно състояние - колкото и да е кратко - винаги, когато се нуждаете от спокойствие или креативност в живота си. Практикуването на медитация и концентрация в различни среди ще ви помогне да останете съсредоточени и да контролирате ума си. Няма да бъдете повлияни от импулсивни действия породени от емоции.
Да се изгради духовен живот
не е лесна задача.
Но да се води материално задоволен живот
е невъзможна задача.
- Шри Чинмой
Източник:
Медитация,
Избрани съчинения от Шри Чинмой

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg