fbpx

Усвояване на основите

Безграничен е нашият вътрешен мир;
Като безкрайното небе,
той обхваща всичко.
За начинаещия е по-добре да започне с концентрация. В противен случай в момента, в който се опитате да успокоите и изпразните ума, във вас ще проникнат милиони нежелани мисли и няма да сте способни да медитирате дори за секунда. Когато се концентрирате, вие заставате срещу негативните мисли, които се опитват да влязат във вас. Затова в началото просто практикувайте концентрация за няколко минути. Едва след няколко седмици или месеца може да опитате да медитирате.
Какво е медитация? 
В медитацията човек се пробужда, а Бог дарява Себе си. 
Когато човешкото пробуждане и Божият Дар се срещнат, 
човек се обезсмъртява във вътрешния свят, 
а Бог се осъществява във външния свят.
Когато започвате да медитирате, винаги се опитвайте да се почувствате като дете. В детска възраст умът на човек все още не е развит. На дванадесет или тринадесет години умът започва да функционира на интелектуално ниво. Но дотогава детето е само сърце. То чувства, че не знае нищо и няма никакви предубеждения относно медитацията и духовния живот. Иска да научи всичко ново. 

Първо почувствайте, че сте дете, а после се опитайте да си представите, че се намирате в градина с цветя. Тази градина с цветя е вашето сърце. Едно дете може да си играе в градината с часове. То преминава от цвете на цвете, но не напуска градината, защото получава радост от красотата и уханието на всяко цвете. Почувствайте, че във вас има една градина, в която можете да останете колкото поискате. По този начин можете да се научите да медитирате в сърцето си. 

Ако успеете да останете в сърцето си, ще започнете да чувствате вътрешен плач. Този вътрешен плач, който се нарича стремеж, е тайната на медитацията.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg