fbpx

Музика за душата – в частност Мантричната музика

Създаден от Inspiration Heart на 2021-04-21
Музиката е неразделна част от човешкия живот. Тя ни съпътства, когато сме радостни и нещастни, когато сме с приятели или сами практически във всяка сфера от живота. Тя има уникалното свойство да създава атмосфера и да предизвиква чувства, мисли, настроение. Това важи в много голяма степен също, ако човек търси дълбоко разбиране на същността си и тази на света. Музика и мантра се използват от незапомнени времена в медитативни, духовни, религиозни практики и ритуали, един вид тайнство, в което човек търси себе си и се опитва да се свърже с нещо по-висше от самия него, връзка с Бог, с Космическото съзнание, с Вселената, било то слушайки или изпълнявайки.

За Шри Чинмой музиката е универсален език на сърцето, могъща сила, която надминава различията между хората – нация, религия, раса и обединява човечеството в едно световно семейство. В една одисея, продължила повече от 40 години, Шри Чинмой композира над 23 000 песни както на своя роден език - бенгалски, така и на английски, френски и санскрит.
Обикновено Шри Чинмой свири на 20 или повече инструмента, като се специализира в изпълненията на виолончело, западна флейта, есрадж, индийски хармониум, пиано и цигулка. В допълнение към тях са и следните екзотични инструменти - тот-а-тон, тактири, дулсимер, китайски гонг и различни необичайни струнни и клавирни инструменти.
Видеото бе излъчено в предаването Пътеки по БНТ1 на 18 април 2021.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg