fbpx

Наръчник за Медитация в къщи

Седмица 1: Първи стъпки

Цели за първата седмица:

Поемете ангажимент
Както повечето хора, вие искате по-добър живот. За разлика от повечето, вие сте направили нещо по въпроса. Взели сте най-важното решение от всички - самоусъвършенстване – започвайки курса „Медитация вкъщи“.
Както всеки е роден със способността да бяга, така и всеки може да медитира. Медитацията е като бягането на маратон. Това е умение, което се придобива чрез практика, търпение и ангажираност. Вече сте направили първата стъпка, започвайки курса „Медитация вкъщи“, но за да постигнете целта си, стъпките по пътя са доста. 
Едно от най-важните неща, които трябва да научите за медитацията, е значението на редовната ежедневна практика. Така че намерете времето и следвайте устремено всеки ден решението си да станете личността на вашите мечти.
Какви качества търсите? 
Какво искате от живота си? 
Какъв човек бихте искали да станете? 
Запишете отговорите на тези въпроси и ги дръжте там, където ще ги виждате често. Това ще ви вдъхнови да продължите с практиката си по медитация.
Намерете мотивацията
В ума ви има потоп от въпроси.
Има само един учител, който може да им отговори.
Кой е учителят?
Вашето обичащо тишината сърце.
 
- Шри Чинмой

AБВ-то на медитацията - какво, къде, как и кога:

В тази тема ще разгледаме как да създадем редовност в нашата ежедневна медитативна практика. Ключовите думи тук са редовни и ежедневни.
Определете редовно време
„Да медитирам ли сега?“ - колко често ви се случва да си задавате този въпрос и да го направите, без да отложите или забравите за намерението. Дори да е трудно да намерите време, когато да ви е удобно да медитирате, намерете минутки, когато поне да опитате. Това ще увеличи шансовете да го направите.
„Има такова правило: станеш ли сутрин, измий се,
подреди си нещата и веднага след това се погрижи за своята планета.” 
-- Антоан дьо Сент-Екзюпери
Опитайте с краткотрайна медитация
Няма минимален брой минути за медитация. Едно съзнателно вдишване и издишване е по-добре от нищо. Най-лесният начин е да си настроите таймер за определено време. Например: започнете с 10 минутки и всеки ден увеличавайте с 1 минутка, достигайки до 20 минути или 30 минути. С напредването на вашата медитативна практика времето, което ще можете да медитирате ще се удължи и качеството на вашата медитация ще се задълбочи. Сами няма да усетите как времето минава, а и резултатите ще са на лице.
„Аз медитирам, 
за да не може умът ми 
да усложнява моя живот.“ 
- Шри Чинмой
Намерете удобна поза
Ако медитирате в нeудобна поза, това няма да увеличи желанието ви да го правите. Ако седенето на пода не е за вас, може да седнете на стол.
Направете си кът за медитация
Пространствата в нашите домове често се определят от важните за нас дейности. Имаме помещения за хранене, сън, игра и готвене. Ние обозначаваме стаите в домовете си според това, което правим в тях - за хранене, за живеене, за забавление - или за предметите, които използваме в тях - легла, телевизори, бани. Имаме ли пространства в домовете си, които създаваме, за да бъдем просто в тях? Мястото за медитация ви дава пространство във вашия дом, което е посветено на тишината и мира. Когато минаваме покрай бюрото си, това може да ни напомни, че трябва да си платим сметката или да довършим някоя забравена задача. Когато минаваме покрай хладилника, това може да ни напомни да вземем нещо за вечеря. Пространството за медитация ни напомня за намерението ни да изживяваме тишина. Не е нужно да вярваме във Фън Шуй, за да знаем, че ние силно се влияем от заобикалящата ни среда. Ако през деня използваме спалнята си за шумни дейности, като гледане на телевизия или тренировки, може да ни е трудно да си починем в същото пространство вечер. По подобен начин бихме могли да имаме проблеми с нашата съзнателна практика, но ако се опитаме да създадем малко местенце за мир и покой в нашия дом, това определено ще ни помогне повече в нашата ежедневна практика и изобщо тя да се случи.
Включете мобилните си устройства на “Полетен режим“
По време на медитация - Това е възможност и те да бъдат в синхрон с вашия „Полетен режим“ - без мисли. Това ще помогне да запазите концентрацията си по време на практика, а всички знаем, че концентрацията е пътят към освобождаване от мисли и навлизане в медитативно състояние.
Освободете се от очакванията
Ако не внимавате, можете да внесете задвижваните от егото мисли и цели: „Надявам се да успея да се концентрирам“; „Искам да го направя, както трябва.“; „Дано да преживея същото като миналия път“. Това да оценявате медитацията си като „добра“ или „лоша“ също е грешка. Просто изключете очакванията, защото:
„Мирът започва, 
когато завърши очакването.“ 
- Шри Чинмой
Посещавайте групови медитации
Когато медитираме в група, медитацията става много по-лесна. Това ни дава тласък и ни насърчава да продължим със собствената си индивидуална медитативна практика у дома. Когато хората се събират, за да медитират в група, се създава специална енергия, която прави медитацията по-дълбока и по-мощна, което може да доведе до лични прозрения и до по-ярък начин да видят и преживеят света.
Общувайте с духовни хора, хора които медитират
Това ще ви донесе вдъхновение да поддържате практиката си редовна. Освен това, споделянето на опит и вдъхновяваща информация изграждат у вас чувство за единство и стремеж.
Четете духовна литература
За 10-20 минути преди медитация или след медитация, четенето на духовна литература ще донесе още повече хармония във вашето ежедневие. То ще подхрани у вас добродетели, които спомагат за изграждането на духовни качества като – мъдрост, благодарност, простота, чистота, смирение, любов и други.

Когато съумеете да медитирате по-редовно, започва да ви се струва по-лесно. Всеки път, когато сядате и отново насочвате внимание към дишането си, може да си представяте, че се връщате при стар приятел. Сякаш отново сте у дома.
„Ако искате да опростите живота си, 
отговорът е медитация. 
Ако искате да изпълните живота си, 
отговорът е медитация. 
Ако искате да изпитвате радост 
и да давате радост на околния свят, 
тогава медитацията е единственият отговор.“ 
- Шри Чинмой
Слушайте духовна музика
В помощ за програмата „Медитация вкъщи“ са многобройните налични записи на Шри Чинмой, който изпълнява музика за медитация. Тази спокойна музика за сърцето ще създаде медитативна атмосфера и значително ще повиши качеството на вашата медитация. Дори просто слушането и потапянето в изпълненото с мир съзнание на музиката ще ви помогне да почувствате дълбоката вътрешна тишина на медитацията.

Вдъхновяващи връзки:

Музика с флейта за медитация от Шри Чинмой:


Чешка група, основана от Агникана, през 1997 г., и нейните 16 членове свирят на инструменти, включително индийски хармониум, китара, концертни и дървени флейти и др. Музиката им е душевна и ефирна - смесват се ангелски гласове с акустични инструментални аранжименти на музиката на Шри Чинмой:

ПРАКТИКА

Основи в практиката:

Основите на концентрацията и медитативното дишане

КОНЦЕНТРАЦИЯ

Шри Чинмой: Концентрацията е динамичната воля на ума, която действа в нас, за нашето приемане на светлината и отхвърляне на тъмнината. Тя е като божествен воин в нас. Това, което концентрацията може да направи в нашия живот е невъобразимо. Тя може лесно да отдели рая от ада, за да можем да живеем в постоянна наслада в рая, а не във вечните тревоги, безпокойства и мъчения на ада, докато сме тук на земята.
Когато се концентрираме, ние сме като куршум, който прониква в нещо, или като магнит, привличащ обекта на концентрация към нас. През това време, ние не допускаме никаква Мисъл да навлезе в нашия ум, независимо дали е божествена или не-божествена, земна или райска, добра или лоша. При концентрацията целият ум трябва да бъде фокусиран върху определен обект или субект. Ако се концентрираме върху венчелистче на цвете, ние се опитваме да почувстваме, че в целия свят нищо друго не съществува, освен нас и венчелистчето. Ние не гледаме нито напред, нито назад, нагоре или надолу; ние само се опитваме да пронижем обекта с нашата целенасочена концентрация. Но това не е агресивен начин на гледане в нещо или проникване в обект. Далеч от това! Тази концентрация идва директно от неукротимата душевна воля, или волята за власт.
Много често чувам ученици да казват, че не могат да се концентрират за повече от пет минути. След пет минути те получават главоболие, или главата им "пламва". Защо? Това е понеже силата на тяхната концентрация идва от интелекта, или, така да се каже, от дисциплинирания ум. Умът знае, че не трябва да блуждае, поне това знание умът притежава. Но ако умът се използва правилно, по просветен начин, тогава светлината на душата трябва да дойде в него. Когато в ума е навлязла светлината на душата, става изключително лесно да се концентрирате върху нещо за часове наред. През това време може да няма мисли, или съмнения, или страхове. Никакви негативни сили не могат да навлязат в ума, ако той е преизпълнен с душевна светлина.
И така, когато се концентрираме, ние се опитваме да почувстваме, че душевната светлина идва от сърцето и преминава през третото око. Тогава, с тази светлина, ние навлизаме в обекта на концентрация и се идентифицираме с него. Крайната цел на концентрацията е да се открие скритата изначална истина в обекта на концентрация.
Когато се концентрираме, ние фокусираме вниманието си върху едно определено нещо. Но когато медитираме, ние чувстваме, че имаме способността дълбоко в себе си да виждаме много неща, да приемем с радост много неща, всичките едновременно. Когато медитираме, ние се опитваме да разпрострем себе си, както птицата разпростира крилата си. Ние се опитваме да разширим нашето ограничено съзнание и да навлезем в универсалното Съзнание, където няма страх, ревност или съмнения, а само радост, мир и божествена мощ.

Източник:
Книга: Безмълвното учение
Автор: Шри Чинмой

Упражнение за Концентрация:

Дишане през точката
Ако искате да развиете силна концентрация, правете следното. Преди да се концентрирате, измийте добре лицето и очите си със студена вода. След това нарисувайте черна точка на стената на нивото на очите си. Застанете с лице към точката на разстояние около 25 см и се концентрирайте върху нея. 
След няколко минути се опитайте да усетите, че когато вдишвате, дъхът ви всъщност идва от точката, и че точката също диша, като дъхът ѝ идва от вас. Почувствайте, че има две личности: вие и черната точка, която сте нарисували. Дъхът ви идва от точката, а нейният дъх идва от вас. 
След десет минути, ако концентрацията ви е много силна, ще почувствате, че душата ви е напуснала и е влязла в черната точка на стената. Тогава опитайте да доловите общуването между вас и вашата душа. Душата ви отвежда в света на душите за осъзнаване, а вие довеждате душата във физическия свят за проявление. Така ще можете много лесно да развиете силата на концентрацията си. Но този метод трябва да се упражнява. Има много неща, които стават съвсем лесни с практиката, но поради това, че не ги прилагаме, ние не получаваме резултата.

Източник:
Книга: 222 техники за медитация
Автор: Шри Чинмой

МЕДИТАТИВНО ДИШАНЕ

Шри Чинмой: Правилното дишане е изключително важно при медитация. Когато дишате, опитвайте се да вдишвате колкото е възможно по-бавно и по-спокойно, така че, ако някой постави тънка нишка пред носа ви, тя изобщо да не помръдне. А когато издишвате, опитайте се да го правите дори по-бавно, отколкото вдишването. Ако е възможно, направете кратка пауза между края на първото издишване и началото на второто вдишване. Ако можете, задръжте дишането за няколко секунди. Но ако ви е трудно, не го правете. Никога не правете нещо, което може да увреди вашите органи или дихателната ви система.
Първото нещо, за което трябва да си мислите, когато дишате е чистотата. Когато вдишвате, ако можете да почувствате, че дъхът идва директно от Бога, от самата Чистота, тогава вашето дишане може лесно да бъде пречистено.
После, всеки път когато вдишвате, опитайте се да почувствате, че вие внасяте в своето тяло покой, безкраен покой. Обратното на покоя е безпокойството. Когато издишвате, опитайте се да почувствате, че вие изхвърляте безпокойството от вас и също безпокойството, което виждате навсякъде около вас. Когато дишате по този начин, ще усетите, че безпокойството ви напуска. След като практикувате това известно време, моля опитайте да почувствате, че вие вдишвате сила от Вселената. А когато издишвате, почувствайте как всичкият ви страх излиза извън тялото. След като правите това известно време, опитайте се да почувствате, че това, което вдишвате е радост, безкрайна радост, а това, което издишвате е скръбта, страданието и меланхолията.
Има още нещо, което можете да опитате. Почувствайте, че вдишвате не въздух, а космическа енергия. Почувствайте как тази огромна космична енергия навлиза във вас с всеки дъх и как вие ще я използвате за да пречистите вашето тяло, жизненост, ум и сърце. Почувствайте, как не остава нито едно място от вашето тяло, което да не е изпълнено от потока космична енергия. Тя тече като река във вас, измивайки и пречиствайки цялото ви същество. След това, когато започнете да издишвате, почувствайте, че вие издишвате всичкия боклук от вас - всички лоши помисли, мрачни идеи и нечисти действия. Всичко от вашата система, което наричате безобразно, всичко, което не бихте искали да приемете като свое, почувствайте, как го издишвате.
Това не е традиционната йогийска пранаяма, която е по-сложна и систематизирана, но това е най-ефективният духовен начин на дишане.
Ако практикувате този метод на дишане, скоро ще видите неговите резултати. В началото ще трябва да използвате вашето въображение, но след кратко време, ще видите и почувствате, че това не е само въображение, а реалност. Вие съзнателно вдишвате енергията, която тече навсякъде около вас, пречиствате себе си и изпразвате себе си от всичко нечисто. Ако можете да дишате по този начин по пет минути всеки ден, ще можете да направите много бърз напредък. Но това трябва да се прави по много съзнателен начин, не механично.

Източник:
Книга: Безмълвното учение
Автор: Шри Чинмой

Упражнение за Дишане:

Нишка пред носа
Правилното дишане е много важно при медитацията. Когато дишате, старайте се да вдишвате колкото е възможно по-бавно и тихо, така че ако някой окачи тънка нишка пред носа ви, тя изобщо да не помръдва. А когато издишвате, правете го дори по-бавно от вдишването. По възможност правете кратка пауза между края на първото издишване и началото на второто вдишване. Ако можете, задържайте дъха си за няколко секунди. Но ако ви е трудно, не го правете. Никога не правете нещо, което може да увреди органите или дихателната ви система. 

Източник:
Книга: 222 техники за медитация
Автор: Шри Чинмой

Съвет

Хубаво е освен редовната практика, придържаща се по наръчника за Медитация вкъщи, да се сдобиете с книгата Медитация от Шри Чинмой – тя е доказано най-изчерпателното и разбираемо ръководство по медитация, писано някога.
Представена с простота и яснота, характерни за творбите на Шри Чинмой, тази книга ще ви води от началните стадии на концентрация и медитация до напреднала практика на съзерцание.
В книгата ще откриете:
* Изпитана техника за медитация, която всеки може да научи
* Как да проявите най-дълбоката си духовна същност
* Как да развиете силата на концентрацията си
* Каква е връзката между молитвата и медитацията
* Как да постигнете траен покой в ума си
* Как да победите негативните емоции като гнева и страха
* Как да разпознаете и разберете “Гласа на тишината” в себе си
* Как да пробудите сърдечния център, за да разкриете силата на вашата душа

Притежанието на тази книга не е със задължителен характер, но при всички положения, ще бъде от полза за вашето вдъхновение и напредък в този 4 седмичен курс.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg