fbpx

Наръчник за Медитация в къщи

Седмица 2: Съсредоточаване на ума (Концентрация)

Цели за втората седмица:

Редовност
Продължете редовната си ежедневна практика по медитация на вашето специално място.
Научете повече за това как да съсредоточавате ума си чрез концентрация.
Концентрация
Отворени 
очи
Научете се как да медитирате с отворени очи.
Научете се да изолирате мислите и шума около себе си.
Изолирайте
шума
По време на медитацията си през първата седмица, имахте ли моменти, в които се опитвахте да успокоите ума си, а той се изпълваше с милион мисли! Дори понякога мислите ставаха повече, отколкото ако не се опитвате да ги укротите?

Вероятно сте били шокирани от това колко раздразнен е умът ви. И може би сте останали малко обезкуражени от резултатите. Не се обезсърчавайте! Това е типично за всички преживяване.
Нека помислим обаче - освен ако не сте медитирали преди това, вероятно това е първият път, когато наистина сте забелязали мислите си. И ако всъщност сте били наясно с тях, това означава, че имате по-високо, по-дълбоко съзнание, което е отделно от ума ви. Това е страхотно постижение! Вече сте достигнали ниво на осъзнаване отвъд това, което повечето хора ще постигнат през живота си.

Вероятно все още се чудите защо е така, като че ли имате повече мисли, веднага щом започнете да медитирате. В действителност нямате. Просто сте станали съзнателни за тях.

Представете си, че умът ви е кола, която пътува надолу по магистралата с висока скорост. Когато прозорците са затворени, вие се движите заедно с колата и нямате добро усещане колко бързо всъщност се движите. Ако обаче отворите прозореца и сложите главата си отвън, какво се случва? Буууууууу! В лицето ви се удря взрив на въздух и изведнъж имате много добро усещане колко бързо се движите. Въпросът е дали винаги шумящият въздух се е движел толкова бързо? Отговорът, разбира се, е да.

Точно това се случва, когато за първи път се опитате да успокоите ума си. В ежедневието си вие живеете заедно с мислите на ума си и не знаете колко мисли имате и колко бързо вървят. Но щом започнете да медитирате, сякаш подавате главата си през прозореца на колата и ви удря взрив от мисли. Винаги ли са били тези мисли там? Там са били само че вие не сте ги знаели.

Така че, ако се опитвате да медитирате и имате милиони мисли, не се притеснявайте. Това осъзнаване е първото, от което се нуждаете, за да се научите да медирате. След като сте наясно с мислите си, само тогава можете леко да върнете вниманието си към дъха си или свещта или към каквото и да е, за да се фокурите.
Сърцето ми има нужда само от едно:
трябва да се ръководи
по вековния път
от цветущ живот
към  Себеосъзнаването.
 
- Шри Чинмой
Но дали умът ми някога ще стане тих?
Да, ще стане! Не забравяйте, че се опитвате да дисциплинирате ум, който дълго време е бил свободен да се скита. И както открихте, е невъзможно да го изключите изведнъж. Ето защо тази седмица ще се съсредоточите върху концентрацията. Концентрирайки ума, все пак може да мислите, но поне мислите само за едно нещо и именно вие ще насочвате ума си, а не обратното.

Така, както мускулите ви се тренират чрез редовни упражнения и заякват, по същия начин, докато продължавате ежедневната си медитативна практика, умът ви ще стане по-дисциплиниран и броят на мислите, които имате, ще намалее. Но, моля ви, опитайте се да не оценявате колко добре се справяте. В едно може да сте сигурни - че ако тренирате редовно, постигате солиден напредък.
Когато умът спре да говори,
сърцето започва да мечтае
и животът започва да цъфти.
 
- Шри Чинмой
Ако по време на медитация ви е трудно да се справите с потопа от мисли, можете да използвате няколко прости начина за преобразяване на мислите:
Мислете за съзнанието си като за необятния океан или за безграничното небе, а мислите ви са като плуващи риби или птици, които летят в далечината. Важното е да чувствате, че мислите са незначителни и че не е нужно да ги следвате.
Приемете мислите като облаци в необятната небесна шир. Облаците преминават и отминават и небето е ясно и чисто така, както умът ви без мисли.
Никога не забравяйте, че дори и да дойде мисъл, нежно и без да и отдавате внимание, просто се върнете отново към обекта на концентрация, какъвто и да е той. Ключовите думи тук са „нежно“ и „без внимание“.
Изберете вашия начин и моля бъдете търпеливи. С редовната практика определено ще забележите положителни промени не само в медитацията си, но и в ежедневния си живот.

Преговор и нещо ново:

Вие вече намерихте време и мотивация да внесете медитацията във вашия живот, вие направихте своето кътче за медитация и започнахте да медитирате поне 10 минутки на ден. Да. Вие! Поздравления! Най-трудното вече мина! В следващите няколко реда ще си припомните основите за правилна поза по време на практика и още няколко съществени насоки.
Поза за медитация
Когато медитирате, е много важно гръбнакът да се държи напълно изправен, а тялото релаксирано. Когато тялото е вдървено, естествено, че божествените и изпълващи качества, които текат във и през него по време на медитацията, няма да бъдат възприети. Тялото също така не би трябвало да се чувства неудобно. Когато то се чувства неудобно, автоматично ще промени положението си. Когато медитирате, вашето вътрешно същество спонтанно ще ви постави в удобно положение и тогава вече зависи от вас да поддържате това положение. Основното предимство на лотосовата поза е, че тя помага гръбначният стълб да се държи напълно изправен. Но при нея тялото може да не е релаксирано. Така че, лотосовата поза не е задължителна за правилна медитация. Много хора медитират съвсем добре, докато седят на стол.
Може ли да се медитира легнал?
Някои обичат да медитират легнали, но аз бих искал да кажа, че това съвсем не е препоръчително за начинаещ, или дори за този, който е медитирал няколко години. Това е само за най-напредналите и за реализираните души. Другите, които се опитват да медитират, докато лежат, ще навлязат в света на съня или в един вид вътрешно блуждаене или задрямване. Освен това, когато лежите, вашето дишане не е толкова добро, както когато сте в седнало положение, тъй като то не е съзнателно или контролирано.
Може ли да се медитира с отворени очи?
Деветдесет от сто случая, хората които държат очите си затворени при медитация, заспиват. Пет минути те медитират, а следващите петнадесет минути те остават в света на сънищата. Няма динамична енергия, а само летаргия и самодоволство и те имат един вид успокояващи, приятни усещания. После, след известно време, чрез чудната Божия Милост, те се връщат отново и медитират за две или три минути.
Кой е най-добрият начин за медитация?
В действителност, най-добре се медитира, когато очите са леко отворени и леко притворени. По този начин вие сте коренът на дървото и в същото време най-високия клон. Тази част от вас, която е с полуотворени очи, чувства, че тя е коренът, символизиращ Майката Земя. Другата част, която е с полузатворени очи, е най-високият клон, светът на прозрението, или да кажем Небето. Вашето съзнание е на най-високо равнище, но също така то е тук на земята, опитвайки се да преобрази света.
Когато медитирате с полуотворени и полузатворени очи, вие правите тъй наречената лъвска медитация. Дори когато отивате дълбоко навътре, вие съсредоточавате вашето внимание едновременно върху физическата сфера и подсъзнателната сфера. Едновременно и физическият свят, с неговия шум и объркване, и подсъзнателният свят, светът на съня, ви привличат. Но вие преодолявате и единия, и другия.

Източник:
Книга: Безмълвното учение
Автор: Шри Чинмой

ПРАКТИКА

Коментари, упражнения и препоръки:

Ако досега сте медитирали предимно със затворени очи, тази седмица ще упражнявате концентрация и медитация с отворени очи. Концентрирайки умствения си фокус върху предмет като свещ или цвете, ще се научите да закотвяте ума си и да ограничавате склонността му да се скита.

Препоръка: Когато се концентрирате, трябва да чувствате, че не съществува нищо освен предмета, върху който се концентрирате. Докато го правите, опитайте да забравите за останалия свят - за всичко, което е във вас, около вас, пред вас, над вас и под вас. Съсредоточете се само върху един предмет.

Упражнение за Концентрация:

Станете пламък на свещ
Запалете свещ на олтара си. Не се концентрирайте върху основата ѝ или восъка, само върху пламъка. Представете си, че сте станали самия пламък. Вглеждайки се в пламъка, вие ще видите, че той изгаря всяка нечистота във вас. Пламъкът на свещта непрестанно се издига високо, по-високо, най-високо. С издигането си той просветлява невежественото ви съществуване.

Източник:
Книга: 222 техники за медитация
Автор: Шри Чинмой

Упражнение за Концентрация:

Пронижете обекта
Вземете една мисъл и опитайте да я превърнете в живо същество. После я сложете на стената на нивото на очите си. Ако ви е прекалено трудно да използвате мисъл, вземете материален обект и го окачете на стената. Дръжте очите си отворени. Винаги е по-добре да се концентрирате с отворени очи. Погледнете обекта и започнете да се съсредоточавате. Сега навлезте в него. Трябва да вложите цялото си внимание и да пронижете целия обект. Когато преминете от другата му страна, започнете да се концентрирате оттам. Вие сте там, тялото ви е тук. Започвате да се концентрирате от другата страна и оттам гледате към собственото си тяло.

Източник:
Книга: 222 техники за медитация
Автор: Шри Чинмой

Препоръки:

Както се концентрирате върху нещо - картина, свещ, пламък, какъвто и да е материален обект - също така вие можете да се концентрирате върху сърцето. Вие не можете физически да погледнете вашето духовно сърце, но можете да фокусирате вниманието си върху него. Тогава постепенно силата на вашата концентрация навлиза в сърцето и ви извежда изцяло от сферата на ума.
Опитайте се да вдишвате, колкото е възможно по-бавно и по-спокойно, така че ако поставите тънка нишка пред носа си, тя дори да не потрепне. Тогава ще видите, че вашата медитация ще бъде дълбока и умът ви ще бъде ясен и спокоен.

Шри Чинмой:
Работата на концентрацията е да разчисти пътищата, докато медитацията се стреми да отиде дълбоко навътре или високо нагоре. Концентрацията се стреми да схване познанието, към което се е насочила. Медитацията се стреми да отъждестви себе си с познанието, което търси.

Концентрацията означава вътрешна бдителност и будност. Навсякъде около нас и вътре в нас има крадци. Страхът, съмнението, притеснението и тревогата са вътрешните крадци, които се опитват да ограбят вътрешното ни равновесие и умствен покой. Когато се научим как да се концентрираме, за тези враждебни сили става много трудно да навлязат в нас. Ако в нашия ум навлезе съмнение, силата на концентрацията ще разкъса съмнението на части. Ако в нашия ум навлезе страх, силата на концентрацията ще го прогони. Засега, ние сме жертви на мрачни, объркани, разрушителни мисли, но ще дойде ден, когато, поради силата на нашата концентрация, объркващите мисли ще се страхуват от нас.
Концентрацията е динамичната воля на ума, която действа в нас, за нашето приемане на светлината и отхвърляне на тъмнината. Тя е като божествен воин в нас. Това, което концентрацията може да направи в нашия живот, е невъобразимо.

При концентрацията вие се стараете да доведете усещането за вашия предмет на концентрация в собственото си съзнание. В медитацията вие се издигате от вашето ограничено съзнание в по-висша и по-обширна сфера.
Ако искате да усилите вашите способности -концентрирайте се. Ако искате да загубите себе си - медитирайте.

Източник:
Книга: Безмълвното учение
Автор: Шри Чинмой
Подобно на много начинаещи, може да откриете, че освен от мислите, сте разсеяни от ежедневните шумове около вас. Има няколко начина за справяне с този проблем:

• Медитирайте рано сутрин, когато в света се случват по-малко неща.

• Научете се да не обръщате внимание на шумовете в медитацията си, като им позволите да преминат – това е най-доброто решение, защото тогава освен, че ще можете да медитирате, вие ще развиете и силата на търпението във вашия живот.

Медитацията е пътека, която ни води навътре, и ние вървим по нея със своя стремеж – с вътрешния си плач за щастие, любов и истина. Започнем ли да откриваме красотата на безмълвния ум и изпълненото с мир сърце, ние осъзнаваме, че това вътрешно пътуване никога не свършва.
„Медитацията е тишина, 
енергетизиране и осъществяване. 
Тишината е красноречивото изразяване 
на неизразимото”
 
- Шри Чинмой

Вдъхновяващи връзки:

Флейтова музика за медитация от Шри Чинмой:


Чешка група, основана от Агникана, през 1997 г., и нейните 16 членове свирят на инструменти, включително индийски хармониум, китара, концертни и дървени флейти и др. Музиката им е душевна и ефирна - смесват се ангелски гласове с акустични инструментални аранжименти на музиката на Шри Чинмой:

Съвет

Хубаво е освен редовната практика, придържаща се по наръчника за Медитация вкъщи, да се сдобиете с книгата Медитация от Шри Чинмой – тя е доказано най-изчерпателното и разбираемо ръководство по медитация, писано някога.
Представена с простота и яснота, характерни за творбите на Шри Чинмой, тази книга ще ви води от началните стадии на концентрация и медитация до напреднала практика на съзерцание.
В книгата ще откриете:
* Изпитана техника за медитация, която всеки може да научи
* Как да проявите най-дълбоката си духовна същност
* Как да развиете силата на концентрацията си
* Каква е връзката между молитвата и медитацията
* Как да постигнете траен покой в ума си
* Как да победите негативните емоции като гнева и страха
* Как да разпознаете и разберете “Гласа на тишината” в себе си
* Как да пробудите сърдечния център, за да разкриете силата на вашата душа

Притежанието на тази книга не е със задължителен характер, но при всички положения, ще бъде от полза за вашето вдъхновение и напредък в този 4 седмичен курс.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg