fbpx

Наръчник за Медитация в къщи

Седмица 3: Медитация в духовното сърце

Цели за третата седмица:

Редовност
Продължете редовната си ежедневна практика по медитация.
Научете за първостепенната важност на вашето духовно сърце.
Духовно 
сърце
Научете нови техники
Научете техники, които да ви помогнат да влезете в духовното си сърце.
На прага на третата седмица сте, откакто започнахте. Забелязали ли сте някаква разлика в начина, по който протича денят ви? Прегледайте събитията от изминалата седмица. Дали ситуациите, които са ви притеснявали, не са ви повлияли толкова? Изпитвахте ли по-голямо чувство за вътрешен мир и чувство за щастие?

Ако сте забелязали промени в живота си, това е чудесно - особено след като току-що сте започнали! Ако не сте забелязали никакви промени, не се притеснявайте, нали затова току-що започнахте! И в двата случая нашите съвети са същите, както винаги: медитирайте редовно, медитирайте искрено и имайте вяра, че напредвате.

Не забравяйте за Дневника, той е важна част от вашата промяна, той е доказателството за вашата промяна – ние хората някак си харесваме доказателствата.
Храмът – моето сърце - вашият истински дом
По време на вашите упражнения за концентрация миналата седмица открихте по-високо осъзнаване, което е отделно от ума ви. Всички знаем къде живее нашето психическо съзнание - някъде над и между раменете ни, но къде живее висшето съзнание?

Най-високото ви осъзнаване живее в духовното сърце. Но какво и къде е духовното сърце? Нека започнем с това къде. Затворете очи за момент (след като приключите с този параграф). С показалеца си посочете към себе си, докато казвате „аз“. Направете това няколко пъти. Къде се озова пръстът ви? На вашето духовно сърце. Сега, когато знаете къде е, нека поговорим за това какво е.
„Ето моята тайна. Много е проста: 
истински се вижда само със сърцето. 
Същественото е невидимо за очите.“
 
- Антоан дьо Сент-Екзюпери
Ако имате книгата „Медитация“, може би вече сте прочели за духовното сърце или просто „сърцето“. За другите, както може би се досещате, духовното сърце няма нищо общо с биенето на мускули в гърдите ви. Но има изцяло общо с качествата, от които се нуждаем, за да станем по-щастливи, по-изпълнени човешки същества.

Какви са качествата на сърцето? Интуитивно вече знаете. Със сигурност всеки един от Вас е изпитал поне веднъж нещо от изброените по-долу:
• О, тя е толкова мила и грижовна. Тя има златно сърце!
• Обичам те с цялото си сърце.
• Напълно разбива сърцето ми, като я виждам да страда така.
• Беше толкова приятно да ни помогнат точно в този момент на нужда. Какви любезни хора!
• Не знам какво да кажа, освен, че благодаря на всички от сърце.


Доброта, грижа, любов, съчувствие, единство, състрадание, всеотдайност и благодарност - това са качествата на духовното сърце. Тези качества ги притежава всеки човек, но животът, който живеем, често не позволява те да излязат от своя дом - сърцето.
В нашето ежедневие ние главно живеем в ума. Когато сте в ума, животът може да ви прилича на парче сухо дърво. Но когато сте в сърцето, животът може да се превърне в море от чиста любов и блаженство. Ако успеете да задържите съзнанието си в сърцето, постепенно ще започнете да изпитвате спонтанно чувство на единство. Опитайте се да го направите, като медитирате върху вашето духовно сърце. Изберете си само едно от следващите упражнения или ги редувайте и превърнете седмичната си практика в истинско пътешествие на себеоткриване.

Отвъд словото и мисълта,
в реката на вечно сияйната светлина
сърцето ми се потапя.
Днес хиляди врати, залостени от векове,
са широко отворени.
 
- Шри Чинмой
Шри Чинмой:
Открийте своето вътрешно съкровище

По-добре е да медитирате върху сърцето, отколкото в ума. Умът е като площада „Таймс Скуеър“ в навечерието на Нова година. Сърцето е като уединена пещера в Хималаите. Ако медитирате в ума, може би ще успеете да медитирате пет минути, от които пълноценна ще бъде само една. След това ще почувствате напрежение в цялата си глава. В началото ще получите радост и удовлетворение, а след това е възможно да почувствате празнота. Ако медитирате в сърцето, вие придобивате способността да се отъждествявате с радостта и удовлетворението, които получавате, и тогава те стават завинаги ваши.

Ако медитирате в ума, вие не се отъждествявате. Опитвате се да влезете в нещо. Когато искате да влезете в нечия къща, за да вземете нещо, притежавано от този човек, вие трябва или да разбиете вратата, или да помолите собственика да ви отвори. Молейки го, вие чувствате, че за него сте чужд. Собственикът на къщата също ви възприема като чужд. Той си мисли: „Защо ще позволявам на непознат човек да влиза в къщата ми?“. Но ако си послужите със сърцето, моментално сърдечните качества мекота, благост, любов и чистота излизат на преден план. Когато собственикът на къщата види, че сте изпълнени с качествата на сърцето, неговото собствено сърце веднага ще се слее с вашето и той ще ви позволи да влезете. Ще почувства вашето единство със себе си и ще каже: „Какво искаш от моята къща? Ако се нуждаеш от мир, вземи го, ако се нуждаеш от светлина, вземи я!“

Нещо повече. Ако влезете в къщата със своя ум, ще видите някакъв вкусен плод и моментално ще се опитате да се сдобиете с него. Ще сте доволни, ако го вземете, дори и да не сте в състояние да го изядете целия. Но ако използвате сърцето, ще откриете, че способността ви за възприемане е безкрайна. От друга страна, ако използвате ума, ще се опитате да направите избор. Ще кажете: „Този плод е по-добър, този е по-лош“. Но ако влезете в къщата със сърцето си, ще почувствате, че всичко там е ваше, и ще му се зарадвате. Сърдечният център е центърът на единството. Най-напред вие се идентифицирате с истината, а след това, по силата на своята медитация, се превръщате в нея.
Остани под слънцето на сърцето си,
докато неговите просветляващи лъчи
не залеят и твоя ум.

Упражнение

Сърцето роза
Моля ви да си представите в сърцето си едно цвете. Да предположим, че предпочитате роза. Представете си, че розата не е напълно разцъфнала, а още е пъпка. След като сте медитирали две-три минути, опитайте се да видите как цветето разцъфва листче по листче. Вижте и почувствайте разцъфващото цвете в сърцето си. После, след пет минути, опитайте да почувствате, че във вас няма сърце, а само едно цвете, наречено сърце. Вие нямате сърце, а само цвете. Цветето е станало ваше сърце или вашето сърце е станало цвете.

След седем-осем минути почувствайте, че това цвете сърце е обхванало цялото ви тяло. Вашето тяло вече не е тук, вие усещате аромата на роза от главата до петите. Ако погледнете към нозете си, веднага изживявате уханието на роза. Ако погледнете към коляното си, усещате аромат на роза. Ако погледнете към ръката си, усещате ухание на роза. Красотата, уханието и чистотата на розата са изпълнили цялото ви тяло. Когато почувствате от главата до петите, че сте се превърнали в красотата, уханието, чистотата и насладата на розата, вие сте готови да положите себе си в Нозете на своя Възлюбен Всевишен.

Ако сте изпълнили горното упражнение, сега ще видите точно защо медитирате върху сърцето. Вашето сърце - центърът на кръга - е безкраен вътрешен фонтан, от който изтича всяко положително качество, което бихте искали да имате. Ако влезете в тъмна стая и запалите свещ, какво се случва? Светлината осветява тъмнината. По абсолютно същия начин, когато сърцето ви се отвори чрез медитация, светлината на вашата душа ще осветява все повече и повече от вашето същество.
Шри Чинмой:
Сърце и душа

Ако медитирате в сърцето, вие медитирате там, където е душата. Истина е, че светлината и съзнанието на душата проникват в цялото тяло, но има едно определено място, където душата пребивава през повечето време, и то е сърцето. Ако искате просветление, трябва да го получите от душата, която е в сърцето. Ако знаете какво искате и къде да го намерите, разумно е да идете на това място. В противен случай вие приличате на човек, който отива да си купи бакалски стоки в железарски магазин.

Има огромна разлика между това, което можете да получите от ума, и това, което можете да получите от сърцето. Умът е ограничен. Сърцето е безпределно. Дълбоко във вас живеят безкрайният мир, светлина и блаженство. Да получите по малко от тях е лесна задача. Медитацията в ума може да ви го даде. Но вие можете да получите безкрайно повече, ако медитирате в сърцето. Да предположим, че имате възможност да работите на две места. На едното място ще изкарвате двеста долара, а на другото петстотин. Ако сте разумен, няма да си губите времето на първото място. Докато имате огромна вяра на ума, който усложнява и обърква всичко, вие ще бъдете обречен на разочарование в медитацията си. Обикновените хора смятат, че сложността е мъдрост. Но духовните хора знаят, че Бог е много прост. В простотата, а не в сложността се намира същинската истина.

Аз не казвам, че умът е винаги лош. Не, не е задължително. Но умът е ограничен. Това, което най-много може да получите от него, е вдъхновение, което само по себе си е ограничено. За истински стремеж трябва да се обърнете към сърцето. Стремежът идва от сърцето, защото просветлението на душата е винаги там. Когато медитирате върху сърцето, вие не само получавате стремеж, но и осъществяване на този стремеж: безкрайния мир, светлина и блаженство на душата.
Източник:
„Медитация“,
Избрани съчинения от Шри Чинмой

Упражнение

Звукът от ударите на сърцето ви
На някои търсещи им харесва да се концентрират върху ударите на сърцето си. Ако имате желание да го правите, не се страхувайте, че сърцето ви ще спре и ще умрете. Не, ако искате да сте истински герой в духовния живот, можете да опитате да се концентрирате върху ударите на сърцето си. Това е златната ви възможност да навлезете във вечния живот. Всеки път, щом чуете звука от ударите на сърцето си, веднага долавяйте в него своя безкраен, безсмъртен живот.

Щом искате да опитате да чуете сърдечния си ритъм, това е много хубаво. Ако сложите ръце пред сърцето си, ще усетите своя пулс. После, след като сте развили силата на концентрацията си, можете да медитирате върху ударите на сърцето във всяка част на тялото си. Ако умът ви пречи, можете да внасяте в него чука – ударите на сърцето – и да удряте ума, за да го усмирите.

Източник:
Книга: 222 техники за медитация
Автор: Шри Чинмой

Упражнение

Почувствайте, че сте сърце
Забравете напълно за съществуването на ума. Не му обръщайте внимание и се чувствайте само като сърце. Не е достатъчно да кажете: „Аз имам сърце.“ Човек трябва да си повтаря: „Аз съм сърце, аз съм сърце.“ Тогава качествата на сърцето ще изпълнят цялото същество и умът неизбежно ще спре.

Източник:
Книга: 222 техники за медитация
Автор: Шри Чинмой

ПРЕПОРЪКИ

През тази седмица се опитайте да увеличите своята практика като продължителност и честота, освен ако вече не сте го направили. Ето няколко начина как да стане това:
Въведете кратки медитативни практики във вашия ден, освен редовната по-дълга практика:

- „напомнящи“ – изберете определен час от деня си в който да култивирате божествени качества: благодарност, смирение, чистота, простота, искреност, прошка и др. Дори и само повтарянето на думата и концентрирането върху духовния ѝ смисъл ще ви помогне да отгледате повече божественост в себе си.

- „краткотрайна медитация“ – 7 бавни вдишвания и издишвания могат да ви помогнат да постигнете дори и за кратко медитативно състояние. От там много по-лесно може да внесете мир и фокус в деня си.

- може вътрешно да се подготвите, като няколко минути почетете от някоя духовна книга или изпеете няколко духовни песни.
Шри Чинмой: Вие разделяте живота си на медитация от света на реалността. Вместо това се опитайте да почувствате, че внасяте божественост от своята медитация в обстоятелствата, които са ви обезпокоили. Като разширявате медитацията си по този начин, вие ще я виждате и в ежедневните си занимания. Медитацията не е само в тишина, но също така и в суетата и хаоса на света. Ще откриете, че можете да поддържате високо съзнание и там.

Източник:
„Медитация“,
Избрани съчинения от Шри Чинмой

С тези практики ще можете да извикате медитативно състояние - колкото и да е кратко - винаги, когато се нуждаете от спокойствие или креативност в живота си. Практикуването на медитация и концентрация в различни среди ще ви помогне да останете съсредоточени и да контролирате ума си. Няма да бъдете повлияни от импулсивни действия, породени от емоции.

Вдъхновяващи връзки:

Temple-Song-Hearts е женски вокален и инструментален ансамбъл от Обединеното кралство и е основан през 1988 г. Ансамбълът изпълнява композиции на Шри Чинмой. Групата съчетава възвишено и душевно пеене с разнообразни мощни и същевременно фини инструментали.

Съвет

Хубаво е освен редовната практика, придържаща се по наръчника за Медитация вкъщи, да се сдобиете с книгата Медитация от Шри Чинмой – тя е доказано най-изчерпателното и разбираемо ръководство по медитация, писано някога.
Представена с простота и яснота, характерни за творбите на Шри Чинмой, тази книга ще ви води от началните стадии на концентрация и медитация до напреднала практика на съзерцание.
В книгата ще откриете:
* Изпитана техника за медитация, която всеки може да научи
* Как да проявите най-дълбоката си духовна същност
* Как да развиете силата на концентрацията си
* Каква е връзката между молитвата и медитацията
* Как да постигнете траен покой в ума си
* Как да победите негативните емоции като гнева и страха
* Как да разпознаете и разберете “Гласа на тишината” в себе си
* Как да пробудите сърдечния център, за да разкриете силата на вашата душа

Притежанието на тази книга не е със задължителен характер, но при всички положения, ще бъде от полза за вашето вдъхновение и напредък в този 4 седмичен курс.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg