fbpx

Наръчник за Медитация в къщи

Седмица 4: Медитацията като начин на живот

Цели за четвърта седмица:

Медитацията е окото, което вижда Истината,
сърцето, което чувства Истината
и душата, която осъзнава Истината.“
 
- Шри Чинмой
Мантра
Ще научите как силата на мантрата може да помогне на вашата медитация.
Ще научите как чрез медитацията може да подобрите качеството на вашия живот преодолявайки силата на умората.
Качество 
на живот
Начин на живот
Медитацията като начин на живот.
Силата на мантрата
През последните три седмици сте изминали дълъг път Надяваме се до този момент да се чувствате по-комфортно от медитацията. Тази седмица ще продължите всичките си упражнения от 3-та седмица, плюс ще добавите още една важна техника: мантра.

Най-просто казано, мантра е повторението на дума или фраза. Традиционно мантрите са специфични думи или фрази, които призовават или олицетворяват някаква духовна сила. В по-широк смисъл всяка дума или фраза, която използвате привично, е вид мантра. И в двата случая силата на мантрата идва от повторението и от качествата на самите думи. Следователно ефектът на мантрата върху вашето съзнание зависи от това колко често повтаряте мантрата и думите, които използвате. Ако използвате положителни, духовни, повдигащи думи, животът ви ще бъде повлиян положително. Ако използвате отрицателни думи, животът ви ще бъде повлиян негативно.

Тази седмица ще опитате няколко традиционни мантри по време на медитацията си, използвайки духовни думи, които съдържат огромна сила. Но не е необходимо да ограничавате използването на мантра до медитация. Мантрите могат да се използват по всяко време, когато имате нужда от тях. Например, ако се чувствате стресирани и сте в ситуация, в която не можете да медитирате, винаги можете безмълвно да възпявате мантра.

Упражнение

Пеене на мантра
https://www.radiosrichinmoy.org/meditation-mantras-ananda/
https://meditation.bg/мантри/

В този линк ще научите мантри, за защита, трансформация, мир и др.
1. Aum Govindaya Nama
    Мантра за защита - призив на Говинда
2. Aum Rudraya Nama
    Мантра за трансформация - призив на Рудра
3. Aum Aparajitaya Nama
    Покланям се на онзи, който никога не приема поражение.
4. Aum Amritaya Nama
    Мантра за наслада - амрита на санскрит е нектар или вътрешно блаженство.
5. Aum Shanti Supreme Beloved
    Мантра за мир - Шанти е мир на санскрит.

Предизвикателство

Джапа
Ако искате да постигнете цялостно пречистване на своята природа, тогава джапа може да бъде най-ефикасна, ако я практикувате систематично, стъпка по стъпка. Първия ден повтаряйте АУМ (ОМ), „Supreme“, петстотин пъти. На втория ден я повтаряйте шестстотин пъти, на третия - седемстотин пъти, и т.н., докато стигнете хиляда и двеста в края на седмицата. След това започнете да намалявате бройката всеки ден, докато стигнете отново до петстотин. По този начин можете да се качвате и да слизате от дървото.

Моля, правете това упражнение непрекъснато, седмица след седмица, в продължение на един месец. Независимо дали искате да промените името си или не, светът ще ви даде ново име: чистота.

Няма значение, ако по време на джапа сгрешите или забравите бройката. Просто продължете с някаква приблизителна цифра. Целта на броенето е да отделите своето съзнание от другите неща. Когато го правите, не мислете за нищо друго. Докато повтаряте мантрата, трябва да се опитате да навлезете в света на тишината, който е дълбоко вътре в нея. Тогава изобщо няма да е нужно да броите. Съзнанието ви ще бъде фокусирано върху това, което произнасяте, и ще започнете да чувствате, че медитирате единствено върху вътрешното значение на мантрата.

В повечето случаи е по-добре да произнасяте мантрата на глас. Но ако правите това в продължение на няколко минути и успеете да почувствате, че във вас има някой - вашето вътрешно същество, което повтаря мантрата вместо вас,- тогава вече няма да е нужно да я казвате на глас. В тишината на вашето сърце вътрешното ви същество ще извършва джапа вместо вас.
Преодоляване силата на умората
Въпрос: Ако не пием кафе или чай, какво можем да направим, ако започнем да се чувстваме сънливи, докато шофираме късно през нощта?

Шри Чинмой: Вие казвате, че понякога се чувствате сънливи, докато шофирате. Сега защо трябва кафето или чая да ви дойдат като спасение? Съществуват духовни методи, които имат безкрайно повече сила от кафето или чая, които могат да ви помогнат по това време. Ако сте уморени, докато шофирате, спрете колата си и вдишайте дълбоко няколко пъти. Направете алтернативното дишане през ноздрите. Това ще ви даде незабавна енергия. След това със силата на вашата концентрация, съзнателно се опитайте да вдишате божествена енергия. Когато вдишвате, се опитайте да почувствате, че вдишвате не само през носа си, но също през очите си, ушите си, челото си, главата си, раменете си. Чувствайте, че енергия идва от всички страни и влиза във вас през различни врати. Ако сте съзнателни за този поток на енергия влизащ във вас, естествено няма да сте сънени. Когато започнете да медитирате добре, вие притегляте енергия съзнателно или несъзнателно. Естествено, колкото повече енергия притеглите във вас, толкова по-възвишена ще бъде медитацията ви. И от къде идва тази енергия? Тя идва от Космичното Съзнание.

Упражнение

Преодоляване на умората
Опитайте се да призовете аспекта на Силата на Всевишния. По това време не призовавайте Мир или Светлина. Опитайте се да изведете на преден план божествена Сила от вътре или смъкнете Силата от горе. Незабавно, в рамките на пет минути, ще се почувствате енергетизирани. Ако призовете динамична сила отвътре от вас,ще видите, че цялото ви тяло ще стане енергетизирано с божествена Сила.

Опитайте се да повтаряте името на Всевишния толкова бързо, колкото е възможно. Това не е състезание, но вижте колко пъти можете да повторите “Всевишни” с всеки дъх. След това когато почувствате силата в повтарянето на това име, цялото ви същество ще бъде обляно с божествена енергия и вие определено ще почувствате нов приток на живот и енергия. Ако повтаряте “Всевишни” по такъв начин за пет минути, вие няма да заспите. Вашето изричане ще влезе във вас като енергия.

Опитайте се да почувствате вътре във вас динамично и усилващо се движение, но не агресивно такова. Това движение несъмнено ще ви отведе до целта ви. Ако има динамично и усилващо се движение, тогава не можете да заспите. Вътре във вас, почувствайте че влака лети, лети към целта; почувствайте, че самите вие сте самия този влак. Тогава вие не можете да заспите.
Забравете напълно за съществуването на ума. Не му обръщайте внимание и се чувствайте само като сърце. Не е достатъчно да кажете: „Аз имам сърце.“ Човек трябва да си повтаря: „Аз съм сърце, аз съм сърце.“ Тогава качествата на сърцето ще изпълнят цялото същество и умът неизбежно ще спре.
Медитацията като начин на живот
Това означава ли, че трябва да промените драстично живота си? Не. Вашата собствена медитация естествено, постепенно и нежно ще направи необходимите промени в живота ви. Всъщност може би вече сте забелязали някои от тези промени.

Въпреки това, можете да насърчите и ускорите процеса, като ангажирате съзнателно тялото, ума, сърцето и душата си в подкрепа на вашата медитация.

Ето няколко трика как да приспособите медитативната си практика във вашето ежедневие.
Даже, направете си експеримент, поемете ангажимент да следвате тези прости стъпки всеки ден от седмицата във вашия „реален свят“. И моля ви, не приемайте медитацията като някакъв вид почивка или релаксация, а по-скоро като процес на трансформация, който обогатява живота ви и този на хората около вас.
Рутинна медитация: Всяка повтаряща се работа може да се превърне в медитация, просто чрез добавяне на фокусиращ елемент. Можете да преброите дъха си или да повтаряте мантрата „ОМ“, докато почиствате вкъщи, сгъвате дрехи или миете чинии. Всичко, което се извършва автоматично и не изисква вземане на решения, докато го правите, работи за вас и вашата медитативна практика.
Ходеща медитация: Ходещата медитация e придобила своята популярност от виетнамския монах Тик Нят Хам. В така нареченото „съзнателно ходене“ той съветва да се прави крачка с всеки дъх. Тази практика на медитация на бавно ходене може да бъде много силна. Приемете го като дълбок и приятен начин за задълбочаване на връзката ви с вашето тяло и земята. Дишайте и с внимателни крачка се върнете в истинския си дом.
Ако нямате време или място за бавно ходене, просто си поемете дъх с всеки две-три стъпки, докато вървите към бюрото на работа, до паркинга, до магазина изобщо във всяка удобна ситуация.
Три вдишвания: Поемането на три прости, съзнателни вдишвания може да ангажират вашето медитативно състояние по всяко време на денонощието. Поемете три вдишвания, преди да извършите телефонно обаждане, преди да отговорите на имейл или да запалите автомобила си. Това е чудесен начин да включите медитацията в деня си десетки пъти, особено в разгара на натоварения или стресиращ ден, когато имате най-голяма нужда от това.
Подсещащ звуков сигнал: Изберете конкретен звук и кажете на глас или на ум мантрата „ОМ“ три пъти или направете две вдишвания всеки път, когато го чуете. По традиция монасите биха направили това, когато чуят вятърните звънци и звънците на храма. Просто си изберете звук.
Преходи: Преходите са моменти, когато преминавате от една настройка в друга. Да вземем примера с прибирането вкъщи от работа. Това е преход от вашето „професионално аз“ към вашето „лично аз“. По традиция монасите правят пауза всеки път, когато преминат праг или преминават от една стая в друга. Изберете няколко прехода в ежедневието си (като да влезете в колата си, да влезете на работното си място или да отворите входната си врата) и направете петсекундна медитативна пауза, преди да влезете в новата обстановка.
Мудра: Чрез мудрите свързваме физическото тяло с по-фините измерения на личността – менталното и енергийното тяло. Което развива концентрацията, която насочват енергията на човека навътре, а не навън, към света. Предимството им е, че можем да ги използваме навсякъде по всяко време.
Може да пробвате с Гиана Мудра или мудра на знанието:
Докоснете върха на палеца и върха на показалеца един към друг. Другите три пръста, може да са изпънати или просто да го държите свободно, но не е проблем, дори ако те са леко свити.
Ползи от Гиана мудра:
Помага при медитация, повишава концентрацията, подобрява паметта и изостря мисълта.
Афоризми: Изтеглете си безплатното приложение за телефон Sri Chinmoy Daily Meditations App. Приложението е с опция за настройка на час в който да ви известява афоризъм на деня. Вдъхновяващ цитат от тази колекция от стотици афоризми на духовния учител Шри Чинмой, може да внесе вдъхновение във вашия ден. Всеки афоризъм е придружен от природна снимка на фона на медитативна музика. Това е един красив начин да си припомняте, че сте духовно същество, което заслужава повече мир в деня си.
Съвет: 
Не се изкушавайте да замествате тези практики с ежедневната си медитация. Тя е най-важната! Изброените начини са за създаване на навик, който да ви помогне във вашата медитация и по-дълбокото и изживяване във вашето ежедневие.
Шри Чинмой: Ако медитирате добре дори само веднъж дневно сутрин, това е за предпочитане пред възможността да сядате пет или шест пъти на ден със затворени очи, оставяйки в главата ви просто да плуват приятни мисли. Всеки път когато медитирате, трябва да чувствате, че предлагате своя жизнен дъх на Всевишния и че извеждате на преден план светлината на своята душа. Само тогава вашата медитация ще има стойност. Ако чувствате, че можете да медитирате пълноценно само един път, рано сутрин, това е достатъчно. Трябва да прецените своите реални възможности, искреност, готовност и радост. Ако имате вдъхновение, това означава, че сте получили подтик от Всевишния и можете да тичате много бързо. Някои медитират по време на обедната или следобедната си почивка. Това е чудесно. Но моля ви, медитирайте първо сутрин. Ако започнете деня, извършвайки рано сутрин това, което е най-важно, тогава ще бъдете вдъхновени през целия ден.

Източник:
Медитация,
Избрани съчинения от Шри Чинмой

 
Ето още няколко предложения които може да изберете да пробвате по пътя на вашата промяна:
Физическа активност: Чрез почистване и укрепване на тялото и ума ви упражненията могат да окажат огромно влияние върху качеството на вашата медитация.
Вегетарианска диета: Много хора, които медитират, вегетарианската диета е особено полезна, както от физическа, така и от духовна гледна точка. За да научите повече за връзката между вегетарианска диета и медитация, вижте страници 29-30 от Медитация.
Музика: Музиката е универсален език, който говори директно на сърцето и душата ни. Опитайте се да се обградите с медитативна музика - в колата си, на работа, у дома, дори и да спите. Пеенето и свиренето на медитативна музика може да има мантричен ефект.
Духовно приятелство: Приятелите осигуряват сила в нашите моменти на нужда и утвърждаване в нашите моменти на радост. Ето защо е толкова важно да имате приятели, които водят медитативен начин на живот и могат да споделят вашите преживявания, докато напредвате в собствената си медитация. Когато е възможно, използвайте възможността да се насладите на групова медитация - Когато медитираме в група, медитацията става много по-лесна. Това ни дава тласък за насърчаване да продължим със собствената си индивидуална медитативна практика у дома. Когато хората се събират, за да медитират в група, има специална енергия, която прави медитацията по-дълбока и по-мощна, което може да доведе до лични прозрения и по-ярък начин да видят и преживеят света.
Курс по медитация: Посетете наш курс по медитация. Курсът се организира от хора с опит в медитацията, които медититрат от десетилетия под прякото ръководство и учения на духовния Учител Шри Чинмой. Всеки от нас медитира ежедневно и има познание за необходимостта от насърчаване на искреността, смирението и ентусиазма в медитативната и духовна практика. Заедно сме вдъхновили над 100 000 души от над 30 страни по света да започнат да се занимават с изкуството на медитацията. Като редовно практикуващи медитация, ние знаем стойността на груповата медитация и ще бъдем благодарни за възможността да споделим това вдъхновение с Вас. По време на този курс се създава групова среда, в която всички могат да се насладят на медитация заедно.
Курсовете по медитация които предлагаме винаги се предлагат безплатно. Традицията за споделяне на духовни истини, прозрения и учения без никакви разходи датира хиляди години назад във времето, когато ведическите мъдреци за първи път започват да медитират и обмислят смисъла на живота. Духовността е първородното право на всяко човешко същество. Когато медитираме, ние откриваме собствената си вродена духовност и това откритие допринася за развиващото се съзнание на света - което е добро за всички! Ние, както и нашият Учител сме се научили на медитация безплатно, така че никога, на нито един етап няма да бъдете помолени да платите такса или да дадете дарение. Просто казано, ние, организаторите, сме получили толкова много в живота на медитация и това ни радва да го споделим.
Благодарим, Ви за старанието, последователността и за това, че не се отказахте. Направихте най-важната крачка в живота си. Често я сравняваме с първата крачка която правим когато прохождаме като деца. Не се отказвайте приятели, вашето пътешествие те първа предстои.

Как да продължите нататък

За продължаване в групов курс по медитация или повече информация:

Телефони за връзка:
София – 0895 794 971
Пловдив – 0898 305175
Варна – 0889 328431
Бургас – 0889 328431

Онлайн форма за записване
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg