fbpx

Наръчник за Медитация в къщи - въведение

Създаден от Inspiration Heart на 2020-04-02
Срок
4 седмици
Време
20-30 мин/ден
Техниките, които ще научите в този курс, са същите като тези, с които провеждаме ежемесечните безплатни курсовете по медитация, с които сме вдъхновили хиляди. От нашия собствен опит можем да ви уверим, че ако прилагате тези техники ежедневно, медитацията ще подобри и обогати живота ви далеч отвъд вашето въображение.

Изисквания:

Отделете време за медитативна практика
Няма минимален брой минути за медитация. Най-лесният начин е да си настроите таймер за определено време. Например: започнете с 10 минути и всеки ден увеличавайте с 1 минута, достигайки до 20 минути или 30 минути. Сами няма да усетите как времето минава, а и ефектите ще са на лице.
Намерете удобна поза 
Ако медитирате в неудобна поза, това няма да увеличи желанието ви да го правите. Ако седенето на пода не е за вас, може да седнете на стол.
Направете си кът за медитация 
Пространствата в нашите домове често се определят от важните за нас дейности. Имаме помещения за хранене, сън, игра и готвене. Ние обозначаваме стаите на домовете си според това, което правим в тях - за хранене, за живеене, за забавление. Имаме ли пространства в домовете си, които създаваме, за да бъдем просто в тях? Мястото за медитация ви дава пространство във вашия дом, което е посветено на тишината и мира. Когато минаваме покрай бюрото си, то може да ни напомни, че трябва да платим сметката си или да довършим някоя забравена задача. Когато минаваме покрай хладилника, той може да ни напомни да вземем нещо за вечеря. Пространството за медитация ни напомня за намерението ни да постигаме тишина. Не е нужно да вярваме във Фън Шуй, за да знаем, че ние сме силно повлияни от заобикалящата ни среда. Ако през деня използваме спалнята си за шумни дейности като гледане на телевизия или тренировки, може да ни е трудно да си починем в същото пространство вечер. По подобен начин бихме могли да имаме проблеми с нашата съзнателна практика, но ако се опитаме да създадем малко местенце за мир и покой в нашия дом, това определено ще ни помогне повече в нашата ежедневна практика и изобщо тя да се случи.
Отделяйте време за четене на духовна литератураЗа 15-20 минути преди медитация или след медитация, четенето на духовна литература ще внесе още повече хармония във вас. То ще подхрани у вас добродетели, които спомагат за изграждането на духовни качества като мъдрост, благодарност, простота, чистота, смирение, любов и други.
Направете си дневник 
Той може да се използва като дневен журнал за описване на вашата медитация по стъпките на вдъхновението. Писането в дневник е чудесно средство за противодействие на неприятни емоции и чувства, то позволява на хората да подредят своите мисли и чувства. Писането може да ви помогне да се концентрирате върху области от живота си, които ви правят щастливи и бихте искате да им обръщате внимание по-често. Какво по-хубаво от това да опишете медитацията, вашите първи стъпки в този необятен свят. Това ще ви помогне да наблюдавате себе си и начина, по който реагирате на промените. А по-късно ще успеете да видите промяната черно на бяло.
Освободете се от очакванията 
Ако не внимавате, можете да внесете задвижваните от егото мисли и цели: „Надявам се да успея да се концентрирам“; „Искам да го направя, както трябва.“; „Дано да преживея същото като миналия път“. Това да оценявате медитацията си като „добра“ или „лоша“ също е грешка. Просто изключете очакванията защото:
„Мирът започва, когато завърши очакването.“
Шри Чинмой

1. Защо да започнем програмата “Медитация в къщи”

От незапомнени времена човечеството гледа към небето или гледа навътре и задава въпросите: „Кой съм аз?“ и "Защо съм тук?"
Този наръчник е създаден да ви научи на уменията, които ще ви трябват, за да намерите отговори на тези важни въпроси. Чрез поредица от прости упражнения, които отнемат само няколко минути на ден, ще откриете ключа за откриване на скритите мистерии на живота и потенциала, който се крие дълбоко във вас.

Някои от многото положителни страни на медитацията:

Подобрено физическо здраве 
Стресът, напрежението и негативните емоции безшумно ерозират вашата жизнена сила. Докато намалявате тези отрицателни влияния чрез медитацията си, ще изпитате дълбоки положителни ефекти върху вашето физическо здраве, от повишена жизненост до по-голямо чувство за общо благополучие.
По-дълбок сън 
Медитацията ще има положителен ефект върху качеството и количеството на вашия сън. Докато умът ви става по-спокоен чрез практиката ви на медитация, вие ще заспивате по-лесно и ще спите по-дълбоко.
Ще бъдете по-щастливи 
Склонни сме да търсим щастие извън себе си - къде сме, това, което притежаваме, с кого сме - но медитацията ни помага да осъзнаем, че истинското, трайно щастие е изживяване, който тече отвътре и съществува независимо от нашите външни обстоятелства.
Вътрешният мир носи външен мир 
Всичко започва отвътре! Докато развивате повече вътрешен мир чрез практикуването на медитация, външният ви живот също ще стане по-спокоен. Малките неща започват да се случват, когато външният ви живот е докоснат от разширяващия се аромат на вътрешния ви живот - проблемите отпадат или се решават по-лесно; отношенията ви с хората стават по-дълбоки и по-пълноценни; и вие развивате нови и по-големи външни възможности.
Духовно израстване 
В основата на вашето съществуване живее същество с голяма красота, мъдрост и наслада. Това същество е не друго, освен вашето най-висше Аз. Чрез медитация вие ще прераснете в своето най-висше Аз и цялото му вътрешно богатство ще бъде ваше, за да го използвате в ежедневния си живот.
По-добри житейски решения 
В цялата история на света вие сте неповторими и имате уникално специален път, който да следвате в живота. В тишината на медитацията ще възприемете по-ясно неподвижния малък глас вътре, който може да ви води безопасно по пътя на живота ви. Сближавайки ви с целта на вашия живот, медитацията ви позволява да станете по-истински и верни на себе си.
Затова се пригответе да тръгнете на пътешествие на себеоткриване към щастливия, здрав и пълноценен живот, който искате и заслужавате!

2. Как работи “Медитация вкъщи”

Този курс за домашно обучение се състои от 4 седмични сесии. Необходимо е да отделите около десет минути за медитация и петнадесет или двадесет минути за четене на ден.

Цели

В началото на всяка седмица ще обобщим ключовите понятия и умения, които ще научите през следващата седмица.

Забележки

Ще резюмираме предходната седмица и ще поговорим задълбочено за това, което ще научите през следващата седмица.

Ресурси от нас:

Четене

Ще ви бъдат предложени литературни ресурси от книгата “Медитация” на Шри Чинмой като част от програмата “Медитация вкъщи”. Главите за четене ще са достъпни онлайн на този сайт или можете да поръчате печатно копие. Всяка седмица препоръчителните текстове ще изясняват допълнително вашето разбиране за медитацията.

Упражнения

Всяка седмица ще има набор от препоръчителни упражнения за медитация, които да опитате, както и незадължителни упражнения, ако сте вдъхновени да изследвате по-нататък.

Ресурси от вас:

Дисциплина и редовност

Всяка седмица ще има набор от препоръчителни упражнения за медитация, които да опитате, както и незадължителни упражнения, ако сте вдъхновени да изследвате по-нататък.

Ежедневен медитативен дневник

За този курс за домашно изучаване ви молим да имате тетрадка за ползване като дневен журнал за медитация, с място за записване какви техники сте правили, колко дълго сте ги правили и кога. (незадължителен)
Имам много домове,
но домът-мир
е единствения дом, който ценя. 
- Шри Чинмой
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg