fbpx

Проблеми и трудности

Създаден от admin на 2015-02-13

Още по темата за трудностите в ежедневието и в духовния живот – из книгата  „Дъхът на Вечността” (Sri Chinmoy, Eternity's Breath, Sri Chinmoy Lighthouse, NY, 1972)

Ние се гърчим в опитите си да премахнем някакъв проблем. Бог ни се смее. Но приемем ли затруднението като неизбежно, отредено от Него, то бавно се разсейва, докато един ден се запитаме къде е изчезнало.

Щом преодолеете една трудност, веднага ще откриете, че тя се повтаря на по-високо и по-фино ниво. Това е все същата ваша основна слабост, с чиято по-чиста форма сте принудени да се сблъскате.

Проблемите съществуват само в нашето съзнание. Една и съща външна ситуация се превръща в проблем за мен, но не и за вас. Защо? Защото тя разрушава някакъв елемент от моята вътрешна хармония, докато вашата остава незасегната.

Няма друг път към духовния успех, освен да седнете в нозете на Търпението, доверявайки се на неговите повелители: Времето и Прогреса.

Бедите ви правят динамични. Бедите държат очите ви широко отворени. Бедите ви учат какво значи търпение. Бедите ви даряват вяра в себе си. Бедите отварят тайната врата, през която виждате бъдещото окончателно изпълнение на Божията Воля.

Има ли някакъв начин да се освободи човекът? Със сигурност има. В мига, в който почувства, че умът му е мисъл за Бог, той може да бъде волен като птица в небето. Животът му, макар и кратък, е дихание на неговия Вътрешен Водач.

Стремежът може да бъде издигнат, за да срещне Мира във висините, но Мирът трябва да бъде спуснат долу, за да премахне затрудненията на човека.

Търсиш ли истинско щастие в живота? Ако е така, не следвай разсъдъка, не следвай съдбата, следвай единствено повелите на вътрешния си Глас.

Трудностите често биват подхранвани от своя господар – Подозрението. Каква е ролята на Подозрението? Неговата роля е да се намесва в делата на Божествената Милост.

Да се предаде без остатък на Божественото – това е единствената сила, която може да помогне на стремящия се в борбата с всички външни и вътрешни проблеми в живота.

Тъй като самото ни съществуване зависи единствено от Бог, ние трябва да сме независими от ценностите на другите, от техните мнения и изисквания.

Добрата защита днес може успешно да избегне утрешните клопки. Тя може дори да заличи вчерашните грешки.

Погрешно е да смятаме, че болката е заслужено наказание. Още по-лошо е да мислим, че болката е неизбежно следствие на кармата. Най-лошо е да смятаме, че болката не може никога да бъде преодоляна. Болката е моментно преживяване на ограничения „аз” на човека, преди да навлезе той в морето на Блаженството.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg