fbpx

СМЪРТ И ПРЕРАЖДАНЕ – част 3

Създаден от admin на 2014-01-10

Въпрос: Докога ще трябва да продължаваме да се прераждаме?
Шри Чинмой: Ако човек се стреми, той ускорява часа на осъзнаването си на Бог. Обикновеният човек минава през стотици прераждания, преди да го постигне. Стремящите се, които съзнателно поемат по пътя на духовността и се опитват да се самодисциплинират по силата на вътрешния си плач, естествено ще постигнат осъзнаване по-бързо от тези, които все още спят и нямат усещане за вътрешния живот. След като осъзнае Бог, човек може и да не се преражда повече, ако такава е Божията Воля. Ако се е уморил, той може да каже: „Не, неискам да помагам на човечеството. Искам просто да осъзная Бог. След осъзнаването си предпочитам да остана на някое друго ниво на съзнание.” Но някои осъзнати души пожелават да се върнат в земното съзнание и да служат на стремящото се човечество. Всичко зависи от предпочитанията им и от Божията Воля.

Въпрос: Бихте ли обяснили как законът на кармата ни влияе в този и в следващия ни живот?
Шри Чинмой: Ние носим миналото вътре в себе си. Това е един непрекъснат поток. „Каквото посееш, такова ще пожънеш”. Ако извършим нещо лошо, днес или утре или във физическия, или във вътрешния свят, ще пожънем резултата от него. Ако аз непрекъснато крада, някой ден ще ме хванат и ще ме хвърлят в затвора. Може да не ме хванат днес, но все някой ден, ще ме хванат. А ако направя нещо добро, ако се моля, ако медитирам и върша божествени дела, и това ще има някакъв резултат. Понякога виждаме, че някой, който е вършил злини, се наслаждава на света. Но може би той е направил нещо изключително, нещо прекрасно в последния си живот и сега жъне последиците на доброто си дело, докато последиците от лошите дела още не са дали плод. Към края на живота си или в бъдещ живот той със сигурност ще бъде наказан. Когато става въпрос за обикновен, нестремящ се човек, кармическото възмездие е неизбежно. Законът на кармата винаги ще го обвърже. Ще се увие около него като змия. Той ще трябва да плати своята дан. Законът на кармата е безмилостен. Но има и нещо, наречено Божествена Милост. Бил съм в невежество и съм сторил нещо лошо. Но ако заплача горчиво и помоля за прошка, естествено Божието Състрадание ще изгрее над мен. Когато човек навлезе в духовния живот, кармата му лесно може да бъде ликвидирана, ако такава е Божията Воля и тя се прояви чрез някой духовен Учител. Постепенно Божията безкрайна Милост може да изличи последиците от лошата и да ускори последиците от добрата карма. Ако търсещият не само желае да води духовен живот, но и искрено го практикува всеки ден, той може да мине отвъд закона на кармата, тъй като Бог непременно ще излее безграничната си Милост върху посветената му глава и сърце. Разбира се, аз не мога да продължавам да върша небожествени неща и да чувствам, че Бог винаги ще ми прощава. Не! Но ако Бог види, че вътре в мен се надига душевен плач, ако види, че съм искрен и се стремя и искам да се освободя от мрежите на невежеството, Той не само ще ми прости, но и ще ми даде нужната сила да не повтарям грешките си.
Когато се върнем тук в следващия си живот, естествено ще трябва да продължим пътешествието си в съответствие с резултатите от миналата си карма. Ако сме извършили много лоши неща, не можем да очакваме още в следващия си живот да осъзнаем най-висшата Истина. Но ако се намеси Божията Милост, лесно можем да изличим последиците от погрешните си действия в този живот.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg