fbpx

Съзнание и духовност

Създаден от admin на 2022-12-26
Все по-често срещаме да се използва думата „съзнание“. Като че ли, преди години тази дума беше забравена там някъде в речниците. В последните години обаче все повече хорат се обръщат към себе си и своето вътрешно търсене, което от своя страна повишава съзнанието на Земята.

Съзнанието е градивната частица на действието и нашата трансформация. Ще си позволя да цитирам моя учител Шри Чинмой, който казва следното: „Ще дам едно много просто определение. Съзнанието е искрицата живот, която свързва всеки един от нас с Универсалния Живот. Това е нишката, която ни настройва в хармония с вселената. Ако желаете да летите в Трансцеденталното, вие се нуждаете от нишката на съзнанието.
Съзнанието е искрата, която ни позволява да влезем в Светлината. Именно нашето съзнание ни свързва с Бог. То е връзката между човек и Бог, между земята и Небето.”
Шри Чинмой казва също така, че нестремящия се човек няма контрол върху съзнанието си. Но духовният човек може да го контролира. Духовния човек се опитва да води по-добър живот, по-висш живот и по този начин смъква Светлината на Отвъдното в тъмнината на днешния свят.

В ежедневието си хората полагат усилия за материални придобивки, за това да изглеждат добре, да се чувстват добре и да бъдат възприети добре. Позволете ми да ви задам въпроса, какво обаче правим за нашето съзнание? Колко време и средства отделяме за искрата, която пробужда светлината в нас? Да … ще оставя отговора да дойде отвътре, но ще напомня, че стрелките на часовника се въртят и че всичко е в нашите ръце.

За тези, които не искат да чакат повече, ще споделя какво ни каза Шри Чинмой преди години за това как да работим върху съзнанието си?
„Не мислете за това какво трябва да правите. Просто дръжте вратата на съзнанието си отворена и наблюдавайте дали вътре влиза крадец или приятел. Позволявайте да влиза само това, което желаете. Не допускайте низшите мисли. Отворете вратата за възвишени, благородни мисли. Това е първата стъпка, която ще направите, работейки върху съзнанието си. Следващите стъпки ще Ви се посочат отвътре.”
Медитацията повишава нашето съзнание. Тишината разширява нашето съзнание.
Благодарение на това ние не позволяваме на страха и невежеството да влияят на действията и възприятията ни. Разгръщайки по този начин силата на нашата воля, ние ставаме съзнателни за света, в който живеем. Същевременно, с това позволяваме мирът в сърцето ни да избистри ума и да го омиротвори. Така нашето съзнание може да прояви светлината на душата ни, която тайно и мъдро просветлява нашето съществуване. Шри Чинмой казва, че душата изразява своята божественост чрез съзнанието, а съзнанието изразява всепроникващата си сила или тишина чрез душата.

Съзнанието и душата не могат никога да бъдат разделени, докато тялото може безпрепятствено да се отдели от съзнанието. Това, което в човешкия си живот наричаме съзнание, обикновено е само възприятие. Когато усетим нещо фино, ние веднага го наричаме съзнание, но то всъщност е много фино желание. Навлизаме в желанието и тутакси го приемаме за свое съзнание. Всичко в нас, което е едва доловимо и не може да се опише с думи, ние наричаме съзнание. Съзнанието не е умствено знаене или разбиране. Съзнанието е вътрешно разкриване или вътрешно състояние на битието. То е нещо безкрайно по-дълбоко и по-съкровено от знаенето.

Вечната душа и безкрайното съзнание трябва да вървят заедно. Те имат общ приятел или може да кажем общ баща и това е животът, вечният живот. Едното допълва другото. Душата изразява своята божественост чрез съзнанието, а съзнанието изразява всепроникващата си сила или тишина чрез душата. Съзнанието и душата не могат никога да бъдат разделени.

Ако искате да намерите най-прекия път до мъдростта на душата и светлината на съзнанието направете първата крачка и усвоете основите на медитация и концентрация. Пътят на сърцето на Шри Чинмой по един лек и достъпен начин ще ви насочи с лесни практики за ежедневна медитация.
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg