fbpx

Тайната как да израстнем в светлина и какво представлява добрата медитация?

Създаден от Inspiration Heart на 2020-01-24
В тази тема ще се опитаме да ви дадем отговори и практически методи с които лесно може да достигнете до израстване в светлина. Опитайте се в продължение на 7 дни, всеки ден да правите поне по две от упражненията по-долу. С повтарянето на упражненията вие ще призовавате светлина, ще акумулирате светлина, ще израснете в светлина.
Личното усилие е от огромна важност в началото, но веднъж щом се гмурнете дълбоко навътре, ще осъзнаете, че не нашето усилие ни позволява да влезем в медитация и да израснем в светлина. Всевишният е този, който медитира във и чрез нас, с нашето осъзнаване и съгласие.

Търсещите често питат как могат да разберат дали медитират правилно, дали просто се самозалъгват, или имат умствени халюцинации. Много е лесно да се разбере. Ако медитирате правилно, ще получите спонтанна вътрешна радост. Никой не ви е изпратил добри новини, никой не ви е донесъл подаръци, не ви е оценил и не се е възхитил от вас, никой не е направил нищо за вас, но въпреки това изпитвате вътрешна наслада. Ако това се случи, трябва да знаете, че медитирате правилно. Но ако чувствате умствено напрежение или притеснение, медитацията, която практикувате, не е за вас.

Също така можете да разберете дали медитацията ви е добра по начина, по който се чувствате след нея. Ако в резултат на вашата медитация във вътрешното ви същество са бликнали мир, светлина, любов и радост, тогава ще знаете, че сте медитирали добре. Ако изпитвате добро чувство към света, ако гледате на света с любов въпреки многобройните му несъвършенства, знайте, че медитацията ви е била добра. Но най-лесният начин да узнаете дали сте имали добра медитация е да проверите дали отвътре във вас са излезли на преден план мир, светлина, любов и наслада.
Йогите например се отдават на специални упражнения и асани, лишавайки се от храна и други материални благини за дълги периоди от време. Посредством медитацията съвременният човек се опитва да намери своята вътрешна хармония и баланс на мисълта, чувствата и емоциите си. Шри Чинмой е нарекъл медитацията „преминаване отвъд егото”. Сега сме в състояние да разберем по-добре какво има предвид той и как се случва това преминаване. Концентрацията започва като непосредствен акт на внимание, предприет от егото, но разширявайки се в медитацията ние губим чувството, че сме водени от него. Все още се изживяваме като индивидуалност, но самосъзнанието ни се измества от формата към основите. Егото, в чиято природа е да разделя, бива потопено в по-обширна и всеобхватна осъзнатост. Индивидуалността все още присъства, за да отчита и изпитва тази по-дълбока осъзнатост, но усещанията за това разширяване не могат да бъдат изразени на езика на егото или извоювани с неговите усилия
Упражнение: Вие сте светлина
Вие искате да знаете как да получите светлина или как да проявите светлината. Когато започвате вашата медитация или концентрация, постарайте се да почувствате, че сте дошли от светлината и сте в нея. Това не е ваша фантазия, не е измислица. Съвсем не! Когато започвате да медитирате, просто почувствайте какво сте. Достоверна, убедителна, конкретна истина е, че вие сте въплъщение на светлината и сте самата светлина. Ще видите, че отвътре извира спонтанен поток от светлина. Първо ще я доловите в сърцето си, после в челото си – в третото око, и накрая ще я усещате навсякъде.
Открийте медитацията
с безплатни курсове по медитация по методите на Шри Чинмой
Искате да знаете как можете да получите Светлина или как да я изведете на преден план. За тази цел имате нужда от подготовка, а в какво се състои тя? 

Състои се във вашата чиста концентрация, чиста медитация. В началото на своята концентрация и медитация се опитайте да почувствате, че идвате от светлината и че сте светлина. Това няма да е въображение или халюцинация. Далеч от това. Реален, безспорен и действителен факт е, че вие въплъщавате светлината и сте самата светлина. Ще видите как от вътре спонтанно блика светлина. Ще го почувствате най-напред в сърцето си, след това в челото, в третото си око, а накрая ще го усещате навсякъде. 

За искрено търсещия не е никак трудно да види светлината. Но на онези, които искат да видят светлината само от любопитство, Бог може и да откаже, защото желанието им е просто да я видят, но не и да израснат в нея.

Упражнение: Внесете светлина в сърцето си
Възприемчивостта е поток от вселенска енергия и вселенска светлина. Когато се концентрирате върху дадено място, старайте се да внасяте светлината в себе си. След като я поемете, следва да я насочите наистина където трябва, към сърцето. Най-доброто хранилище за това, което сте получили, е сърцето.
Упражнение: Изгряващото слънце в сърцето ви
Без значение по кое време на деня медитирате, дори да е вечер, само за няколко секунди си представете изгряващото слънце. Вижте как то изгрява и пръска светлина във вашето сърце. Или можете да си представите едно много красиво и чисто цвете, което се пробужда и разцъфва листче по листче в сърцето ви.
Щом видите изгряващото слънце или цветето, вие тутакси ще почувствате светлината или чистотата на сърцето си. После, докато вдишвате и издишвате, ще усещате как светлината или чистотата в сърцето ви се увеличава. И колкото повече светлина и чистота долавяте там, толкова по-ярко ще е слънцето или цветето. По-нататък се опитайте да почувствате, че сте се превърнали в изгряващото слънце, или че цветето на чистотата в сърцето ви е напълно разцъфнало и вие сте се превърнали в това най-красиво цвете. Цялото ви същество, от ходилата до върха на главата, е самото цвете. Красотата, чистотата, уханието на цветето – всичко това сте вие.
От изгряващото слънце или прекрасното цвете, в което сте се превърнали, ще струи светлина и ще се шири чистота. Когато светлината и чистотата се разпространяват, те проникват в хората около вас. Така можете повече да медитирате в сърцето. Не смятайте, че трябва да отидете в сърцето. Чувствайте само, че сте сърцето.

Източник: Медитация от Шри Чинмой, 222 техники за медитация от Шри Чинмой
Вътрешната светлина осветява тъмнината. 
Външната светлина гони тъмнината.


Шри Чинмой

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg
heart