fbpx

Умствена и емоционална уравновесеност

Създаден от Inspiration Heart на 2020-03-20
Медитацията е средство, с което може да укрепите душевното, емоционалното и физическото си здраве. Целта на медитацията е да трансформирате влиянието на негативните стресови мисли, оценки и емоционални реакции в мир. Страхът, съмнението, тревогата и всичките земни суматохи просто ще бъдат отмити, защото вътре в нас е солиден мир. Мислите не могат да ни докоснат, защото ума ни е целия мир, целия тишина, целия единство.
Когато вътрешното ми време
е ясно,
външното ми време
непременно също ще е ясно.
Редовната практика може да помогне да постигнете много на вътрешен и външен план:

- Да засилите имунната система
- Да подобрите почивката и съня ви
- Да намалите негативните последици от стреса в тялото високо кръвно налягане, проблеми със сърцето, кожни проблеми
- Да повлияете позитивно на хроничните болки, депресиите и тревожните разстройства
- Да засилите концентрацията ви и ефективността в работата и ученето
- Да ви донесе повече спокойствие, уравновесеност и радост от живота
- Да ви помогне да се приемате по-добре и увереността и доверието във вас самите
- Да ви помогне да контролирате емоциите си

С помощта на медитацията ще изградите един нов подход към мислите и чувствата, ще се научите да живеете без очакване, вместо да се борите срещу очакванията. Ще се научите да приемате случващото се като възможност, а не емоционално и деструктивно.
Съществуват две реалности: едната е щастие, а другата е нещастие. Щастието ни издига до небесата. Нещастието ни прави безкрайно по-нещастни отколкото можем да понесем да бъдем. Но ако приемем Бог като наша единствена Реалност, тогава можем да поддържаме нашата уравновесеност. Ще видим, че в един момент Той просто одобрява нещо, а в следващия момент Той е готов нещо да се случи, защото Той е проявление на Божествеността.
Ако гледаме на отрицателната страна на живота, виждаме нещастие, тъги, безпокойства, страх, съмнение и т. н. Ако гледаме на положителната страна виждаме вяра, любов, радост, готовност, желателност, пламенност и толкова много други божествени качества. Сега ние искаме да уравновесим живота си по такъв начин, че отрицателните сили да не са в състояние да покорят положителните сили. Уравновесеността означава, че в крайна сметка нищо разрушително няма да се случи, че Бог е винаги там, за да доведе целия свят до съвършенство – по Негов собствен Начин, в Неговото избрано Време.
Уравновесеността произтича от вътрешното спокойствие. Ако нямам вътрешно спокойствие не може да има уравновесеност във външния ни живот. Но ако имаме вътрешно спокойствие, можем да понесем страданието, отрицателната страна на живота, като част от Божието творение. Бог е също вътре в този отрицателен аспект и Бог ще работи в отрицателния аспект на живота по Негов собствен Начин. Ако Бог ни каже да влезем в отрицателния, разрушителен аспект ние ще го направим – не със страх, но с ентусиазъм и готовност.
Ние, човешките същества, искаме да имаме уравновесеност в живота си, само за да имаме щастие. Но нашата идея за щастие не е щастие. Ние чувстваме, че самото щастие ще направи всичко уравновесено. Не, щастието не прави това. Нашия път на щастие никога няма да направи живота ни уравновесен. Само Божия Начин ще ни даде уравновесеност. В противен случай във всеки момент едната страна на везната – или щастието, или нещастието – ще поеме повече тежест. Само с влизането в Божието Сърце можем да имаме уравновесен ум и уравновесен живот. Другояче не е възможно. Ние трябва да видим, че във всеки един момент Бог държи Вратата на Своето Сърце отворена. Неговата Врата на Сърцето е отворена за вас, отворена за мен, отворена за всеки. Но ако искаме да влезем в Божието Сърце, тогава ще трябва да се молим за Неговото Щастие по Негов собствен Начин.
Уравновесеност в ума, уравновесеност в сърцето, уравновесеност в самия живот е от най-голяма важност. Ако ние имаме уравновесеност в вътрешния си живот, никога няма да бъдем разтресени от това, което се случва във външния живот или във вътрешния живот. Във всеки един момент увереността ще излезе на преден план в нас. По силата на нашата увереност ще бъдем в състояние да кажем: “Аз съм за Бог и Бог е за мен. Аз съм не само със Бог, но аз съм също и за Бог.”
Душевно и мощно призови
първичен мир и спокойствие
по време на дневната си медитация.
Веднъж щом имаш огромната им
вътрешна сила
живота на тревоги и забързаност
ще бъде напълно непознат за теб.
Източник:
В търсене на съвършеното здраве, Духовни тайни, за да останем здрави, Избрани съчинения от Шри Чинмой

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg