fbpx

Упражнения по концентрация от Шри Чинмой

Създаден от admin на 2012-01-30

sri chinmoy concentration technics Развиване на концентрация - упражнения от Шри Чинмой 

Концентрацията е силата на обедното слънце щом видиш това слънце, цялото ти същество се изпълва със сила. Медитацията е покоят залят от лунна светлина. Щом видиш тази луна ще усетиш покоя в себе си и около теб.

Шри Чинмой

 

Върхът на палеца

Концентрирайте се само върху едно нещо. За да се концентрирате върху върха на вашия палец, трябва да си представите, че не притежавате нищо друго освен този палец. Останалата част от тялото не ви принадлежи – единствено палецът е ваш.  Ако искате да се концентрирате върху върха на носа, почувствайте как притежавате само носа си; нямате очи, уши, уста, крайници. Ако започнете да мислите за нещо друго, усетете как настъпвате в чужда територия. Така ще развиете силата на вашата концентрация.

Имате свободата да изберете която и да е част от тялото си върху която да се концентрирате, но се опитайте с онази част, която чувствате като лично собствена. Не се концентрирайте върху ръцете или краката. Изберете си една много малка част от тялото – окото, носа или върха на пръста. Колкото е по-малък обектът, толкова по-добра ще е концентрацията.

 

Най-малкото нещо

Когато поискате да постигнете сила на концентрацията, идентифицирайте себе си с възможно най-малкото нещо. Само тогава ще можете целият да се изпълните със сила.  Бог е всесилен, не защото Целият е необятност, а защото е вътре както в мравката така също и в слона. Той целият е сила, защото може да бъде и слон и мравка. Бог е Безграничното, но Той е и ограниченото. И понеже Той е ограничен, но в същото време е и безграничен, затова  е Всемогъщ.

 

Пламък във вашето сърце

Моля ви да си представите един пламък вътре във вашето сърце.  Точно сега, този пламък може би е малък и блещука; още не е силен. Но един ден, той определено ще стане извънредно мощен, и много просветляващ. Затова всеки ден преди да започнете да се молите и да медитирате опитайте се да си представите вътре в сърцето един горящ пламък. И моля ви да си представите как този пламък просветлява вашия ум. Вие не можете да се концентрирате задоволително, защото умът ви не е фокусиран. Той постоянно мисли за много неща. Става жертва на много неприятни мисли.  Умът не се е просветлил истински, затова си представете един красив пламък вътре в сърцето, който ви просветлява. А сега отнесете този просветляващ пламък вътре в ума. После постепенно ще видите в ума си една ивица светлина. Когато умът ви започне да се просветлява ще е много, много лесно да се концентрирате за дълго време, а също ще се концентрирате много по-дълбоко.

Официален сайт на Шри Чинмой

Официален сайт на Шри Чинмой център

 

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg