fbpx

Упражнения по концентрация

Създаден от admin на 2012-03-19

sri chinmoy concentration technics Ударите на вашето сърце

Ако искате да чуете ударите на вашето сърце, това ще е много добре. Ако поставите ръцете си в горната част на сърцето, ще усетите неговите удари. После след като развиете силата на концентрацията ще можете да ги усещате във всяка част от тялото си. Ако умът ви притеснява, можете да вземете удара на сърцето и като с чук да ударите ума, за да се укроти.

 

Снимка на духовния Учител

Ако  искате да практикувате концентрация трябва да изберете нещо, което ви дава незабавна радост. Ако имате Учител, неговата снимка веднага ще ви достави радост. Ако нямате Учител, изберете нещо много красиво, божествено и чисто, например цвете.

 

Чисти като цвете

Моля ви да погледнете за няколко секунди към цялото цвете, и докато се концентрирате върху него се опитайте да почувствате, че самите вие сте това цвете. В същото време почувствайте как това цвете расте вътре в сърцето ви – в най-дълбокото кътче на сърцето ви. После постепенно се опитайте да се концентрирате на определено листче от цветето. Почувствайте как листчето, което сте избрали е семенната форма на реалността на вашето съществуване. След няколко секунди, отново се концентрирайте върху цялото цвете и почувствайте как то е Универсалната Действителност. По този начин отивайте и се връщайте като се концентрирате първо на отделно листче – семенната форма на вашата действителност – а след това на цялото цвете – Универсалната Действителност.

Докато правите това, моля ви да не допускате в ума си никаква мисъл. Накарайте ума да бъде абсолютно тих, спокоен, кротък. Също така, ако обичате, дръжте очите си полуотворени.

След известно време, моля ви да затворите очите си и да се опитате да видите цветето върху което  се концентрирахте вътре във вашето сърце. А после така както се концентрирахте върху физическото цвете в ръката ви, концентрирайте се със затворени очи върху цветето, което е вътре в сърцето ви.

Цветето изразява чистота. Опитайте се да почувствате как вашето сърце е станало чисто като цвете.

- Шри Чинмой

Безплатни курсове по медитация

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg