fbpx

Чистота

Създаден от admin на 2017-05-26

Съвети на Шри Чинмой към тези, които се стремят към пречистване на съзнанието, за да напредват в духовния живот (Sri Chinmoy, Purity: Divinity's Little Sister: Inner Purification. NY: Agni Press, 1974)

Търсещият човек не може да постигне вътрешно пречистване изведнъж. Това е постепенен процес.

Трябва да започнем от самото начало и да работим последователно. Това означава, че по време на медитация следва да се пречистваме непрекъснато. Безполезно е да опитваме медитация без пречистване и е безполезно да очакваме пречистване без медитация. Ако човек се опитва да медитира, без да си прави труда да призове поне малко чистота, той само залоства вратата на сърцето си все по-здраво. Ако нечистите мисли дойдат по време на медитация, те са неизмеримо по-силни от онези, които ни спохождат през останалото време. Защо? Защото по време на медитация всичко е наситено, изострено, еднопосочно. Ако се появи някаква нечиста идея, тя черпи енергия от усилието на нашата медитация. Започнем ли обаче медитацията си с чистота, силата на чистотата лесно ще погълне всички нечисти мисли, които ни връхлитат.

Мирът, чистотата, блаженството, силата и другите божествени качества не могат да се задържат в нас завинаги, ако ни липсва чистота. Хиляди хора отпадат от духовния живот, защото не се стараят да внесат чистота в живота си. Те се стремят два, три или шест месеца, пет години, десет години. После внезапно се предават, само защото нямат чистота.

Повечето духовно стремящи се хора стават вегетарианци. Това е чудесно. Но ако ядем само зеленчуци и си представяме, че ще успеем да овладеем импулсите на низшия си витал, това е глупаво. Човек не може никога да победи низшия витал само с ядене на зеленчуци. Вегетарианството наистина ни помага в духовния живот, и аз наистина се радвам, ако можете да сте вегетарианци. Ала истинската чистота идва от вътрешния стремеж на душата, не от храната. Ако притежаваме известна духовна чистота, то телесната чистота, която придобиваме, отказвайки се от месото, ще е много полезна. Нямаме ли чистота, независимо колко внимателно избягваме да ядем месо или риба, това няма да ни донесе чистота.

Тези, които се съсредоточават върху храната, за да придобият чистота в ума, сърцето и душата, правят грешка. Ако наистина искаме чистота, е добре да не ядем месо; но трябва да знаем, че най-важни за чистотата са стремежът и медитацията.

Ако можем да изведем начело чистотата на душата, то с тази чистота ще можем да влезем в сърцето, ума, витала и накрая в тялото. Когато божествената чистота залее всички части на нашето същество, можем да сме сигурни, че тя ще е в нас завинаги. Трябва да знаем колко можем да очакваме от зеленчуковата храна. Помнете, че това, което може да ни даде чистота, е стремежът – стремежът на цялото тяло, витал, ум, сърце и душа. Когато обединим вътрешната и външната си чистота, ние увеличаваме и двете. Но вътрешната чистота трябва да е най-важна. За вътрешната чистота е нужен постоянен стремеж, издигащ се пламък. Ако я притежаваме, само тогава наистина ще постигнем нещо вечно.

Когато вече сме в състояние да пречистваме съзнанието си по време на медитация, можем да мислим за постигане на чистота докато сме будни и т. н. Пречистването на съзнанието при сънуване е много високо състояние.

За да призовете чистота по време на медитация, постарайте се когато медитирате вкъщи да запалите ароматни пръчици и свещи и да сложите цветя пред снимката на вашия Гуру, ако имате такъв. Тези неща ще ви помогнат да внесете чистота в атмосферата. После, щом започнете медитацията си, опитайте да вдишвате и издишвате от три до пет минути, като си представяте, че го правите заедно със своя Учител. Съзнателно давайте жизнения си дъх на Учителя, усещайте как дишате заедно с него. Тогава ще получите вътрешна чистота от Учителя си и ще можете да навлезете в медитацията си с необикновена чистота.

Упражнения

Вдишвайте чистота, издишвайте нечистота

Вдишвайте спокойно и бавно, като чувствате, че с всеки дъх поемате мир, светлина и блаженство. Тези качества не са нищо друго освен чистота. После, когато издишвате, чувствайте как издишвате цялото си вътрешно невежество и несъвършенство. Чрез съзнателно дишане можете да внасяте в себе си чистота; а при всяко издишване изхвърляйте нечистотата.

Вдишвайте през сърцето, издишвайте през теменната чакра

Нечистотата не възниква във вас, тя идва отвън – от небожественото съзнание на външния свят. Тя започва с дишането, когато вдишвате. Нашата нечистота не започва под пъпа; тя започва в носа, когато вдишваме, и после прониква надолу. Затова при вдишване трябва да усещате, че цветето вдишва, че красотата и уханието на цветето приемат всичко, което навлиза във вас. Рано сутринта вдишайте съзнателно седем пъти, като се стараете да почувствате, че всъщност вдишвате през сърцето, а не през носа. Опитайте се да доловите как дъхът влиза във вас през сърдечния център. А докато издишвате, се опитайте да почувствате, че дъхът се издига нагоре, до темето, и излиза през хилядолистния лотос – коронната чакра на върха на главата. Ако можете да усетите, а не само да си представите, че вдишвате през сърцето, чистотата веднага ще навлезе във вас и ще започне да циркулира и да действа. Когато чистотата започне да играе ролята си, нечистотата от пъпния и от долните центрове тръгва нагоре и се освобождава. Правете това рано сутрин, а ако е възможно, и вечер. Тогава непременно ще се пречистите.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg