fbpx

Шри Чинмой за вътрешния мир

Създаден от admin на 2011-12-09

ВЪТРЕШЕН МИР

Шри Чинмой отговаря на въпроси за вътрешния мир, споделяйки своите философски и поетични виждания за това безценно качество на човешкото съзнание.

Въпрос: Какво е мирът и как можем да го постигнем?

Шри Чинмой: Мирът е нещо спонтанно, което ни обединява. Мирът е нещо, което трябва да разпространяваме. Но дотогава, докато не постигнем мир дълбоко в себе си, не можем да се надяваме на мир във външния свят. Има два вида войни – вътрешни и външни. Вътрешната война се води от нашата душа срещу ограниченията, невежеството, съмнението и смъртта. Външната война е тази, в която човек се бие срещу човек, държава срещу държава. Тези външни войни ще свършат едва когато настъпи краят на вътрешната война, а значи когато във вътрешния свят вътрешното същество, или душата, победи невежеството, страха, съмнението и смъртта. Тогава във външния свят не ще е нужно да се водят войни. Ние се сражаваме, защото дълбоко в нас има дисхармония, има страх, тревога и беспокойство. Когато дълбоко в себе си имаме мир, радост, пълнота и удовлетворение, няма да водим войни. Процесът на човешката еволюция ще сложи край както на вътрешните, така и на външните войни.

Sri Chinmoy, Transformation-Night, Immortality-Dawn, Agni Press, 1975.

Въпрос: Как можем да постигнем траен мир?

Шри Чинмой: В моята първа поема на английски език се казва: “Море от мир, от светлина и радост познавам, недостижимо за мен.” В началото на своя духовен живот почти всеки търсещ има чувството, че мирът е недостижим за него. Умът постоянно ни досажда. Той непрекъснато ни води от едно място на друго, от един обект към друг и във вътрешния, и във външния свят. Но идва ден, когато във вътрешния ни живот идва чувството, че нищо друго не си струва да постигнем освен мира.

В живота на стремящия се човек именно мирът действа във вътрешния и във външния свят. Накрая настъпва момент, когато той не може да отдели себе си от мира. Сега човекът плаче за мир. Той е лишен от мир тук, там, навсякъде. Но когато издигащият се в него пламък на стремежа успее да докосне най-висшето, вътрешният мир започва да действа в него много интензивно и мощно. И един ден той открива, че се е озовал в море от мир, че не може никога да бъде отделен от мира.  Неговото съществуване, вътрешно и външно, е изпълнено с мир. За да постигнем такова преживяване, се нуждаем от стремеж. Стремежът е ключът.

Sri Chinmoy, Perfection And Transcendence, Agni Press, 1977.

Ако притежаваш вътрешен мир, никой не може да те принуди да бъдеш роб на външната действителност.

Sri Chinmoy, Peace, Agni Press, 1995.

Мирът сам по себе си е сила. Когато притежавате вътрешен мир, можете да имате радост и наслада, когато навлезете във външния свят. Можете да властвате над външния свят, щом имате спокойствие в ума – дори и в малка степен. Където и да отидете, ще създавате свой собствен мир. Ако не притежавате вътрешен мир, който да предложите, единствените качества, които ще проявавате, ще бъдат безпокойство, агресия и други небожествени неща.

Светът е нещо необятно, но всеки човек олицетворява света. Вие и аз създаваме света чрез вибрациите, които изпращаме към него. Можем да кажем, че всяка малка стая е миниатюрен свят. Ако можем да призовем Мир и след това да го предложим на друг човек, ще видим как Мирът се разширява от един човек към друг и постепенно към целия свят.

Sri Chinmoy, Illumination-Fruits, Agni Press, 1974.

СЛУШАЙ

Слушай вътрешната Светлина,

тя ще те води.

 

Слушай вътрешния Мир,

той ще те храни.

 

Слушай вътрешната Сила,

тя ще те енергетизира.

 

Слушай вътрешната Истина,

тя ще те възвеличи.

 

Слушай вътрешната Любов,

тя ще те преобрази,

тя ще те обожестви,

тя ще те обезсмърти.

 

Sri Chinmoy, The Wings Of Light, Part 11, Agni Press, 1974.

Въпрос : В своите съчинения вие говорите за примиряване между вътрешния свят на тишината и външния живот на действието. Трудно ми е да си представя как могат вашите идеи и теории да се приложат в ежедневието.

Шри Чинмой: Теорията и практиката трябва да вървят заедно. Когато се молим и медитираме, ние развиваме или придобиваме спокоен ум. Когато в ума ни цари мир, можем да навлезем във външния свят, за да решаваме проблемите си. Външният свят е пълен с проблеми, но нашият вътрешен свят е потопен в мир. Как можем да се свържем с този вътрешен мир? Правим го със силата на своята молитва и медитация.

Вътрешният живот не е живот на уединение. Истинският духовен живот, истинският вътрешен живот няма никога да поиска от нас да напуснем обществото и да се скрием в хималайските пещери – нищо подобно! Ние се гмуркаме дълбоко навътре рано сутрин, а когато после се окажем във външния свят, изваждаме наяве това, което сме получили вътрешно и се опитваме да го споделим с целия свят.

Рано сутрин се молим и медитираме, за да се сдобием с малко вътрешно богатство: мир, радост и блаженство. После отиваме всеки на своето работно място и общуваме с приятели или колеги. Те може би не медитират или не се молят и са напълно изгубени в житейския хаос. Виждайки пред себе си многообразния кипеж на живота, те просто се объркват. Но ние, тъй като се молим и медитираме, оставаме невъзмутими независимо от това какво се случва и какво вършим – оставаме спокойни и тихи. Вътрешния живот водим чрез своята молитва и медитация, а външния живот водим, посвещавайки се човечеството.

Sri Chinmoy, Inner Peace And World Peace, Agni Press, 1992.

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg