fbpx

За Шри Чинмой и неговия път към себепознание

За провеждането на безплатни курсове по медитация ние черпим вдъхновение от Шри Чинмой (1931-2007).
По неговите думи:

"Медитацията е рождено право на всички. Чрез медитация ние установяваме неделимо единство с целия свят и се изпълваме с мир".

Шри Чинмой е роден през 1931 година в малкото селце Шакпура, район Читагонг, в най-източната част на Индия (сега Бангладеш). Всичките му седем братя и сестри постъпват в ашрама (духовна общност) на Шри Ауробиндо в южна Индия. Чинмой Кумар Гош е най-малкият син. След смъртта на двамата си родители той също постъпва в ашрама. Тук прекарва следващите 20 години в духовна практика, включваща многочасови медитации, спорт, писане на стихове, есета и духовни песни.

В ранното си юношество Чинмой има множество дълбоки вътрешни преживявания и през следващите години постига много високи медитативни състояния. През 1964 г. се преселва в Ню Йорк, за да сподели своето вътрешно богатство с искрените търсещи на Запад.

Шри Чинмой разглежда стремежа – непрестанния копнеж на сърцето за все по-извисени и по-дълбоки реалности – като духовна сила, която е в основата на всеки голям напредък в религията, културата, спорта и науката. Като живеят в сърцето и се стремят към непрекъснато себенадминаване, хората могат да изведат на преден план най-доброто в себе си и да намерят своя път към истинското удовлетворение. Както той казва:

“Нашата цел е да вървим от светло към по-светло и все по-светло, от висше към по-висше и най-висше. И дори в най-висшето нашият напредък не спира, защото Самият Бог е във всеки от нас, а Бог всеки миг надминава Своята собствена Реалност.”

Шри Чинмой е духовен водач на ученици от около 60 страни по целия свят. Той призовава към хармоничен начин на живот, в който вътрешните практики на молитва и медитация вървят ръка за ръка с динамиката на съвременността.

Медитация на Шри Чинмой в парламента на световните религии.
Чело - Медитация на Шри Чинмой
Художествено изкуство на Шри Чинмой
Художествено изкуство и поезия на Шри Чинмой
Спортни постижения на Шри Чинмой (вдигане на тежести)
Повдигане тежести на Шри Чинмой пред известни спортисти
Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg