fbpx

7 начина да медитирате през деня

Създаден от Inspiration Heart на 2020-03-30
Тук ще научите няколко трика как да приспособите медитативната си практика към натоварения ден - може би, когато ви е най-необходима. Дайте си шанс и опитайте съветите, описани по-долу, за една седмица.
Даже, направете си експеримент, поемете ангажимент да следвате тези прости стъпки всеки ден от седмицата във вашия „реален свят“. И моля ви, не приемайте медитацията като някакъв вид почивка или релаксация, а по-скоро като процес на трансформация, който обогатява живота ви и този на хората около вас.

Рутинна медитация:

Всяка повтаряща се работа може да се превърне в медитация, просто чрез добавяне на фокусиращ елемент. Можете да преброите дъха си или да повтаряте мантрата „ОМ“, докато почиствате в къщи, сгъвате дрехи или миете чинии. Всичко, което се извършва автоматично и не изисква вземане на решения, докато го правите, работи за вас и вашата медитативна практика .

Ходеща медитация:

Ходещата медитация e придобила своята популярност от виетнамския монах Тик Нят Хам. В така нареченото „съзнателно ходене“ той съветва да се прави крачка с всеки дъх. Тази практика на медитация на бавно ходене може да бъде много силна. Приемете го като дълбок и приятен начин за задълбочаване на връзката ви с вашето тяло и земята. Дишайте и с внимателни крачка се върнете в истинския си дом.
Ако нямате време или място за бавно ходене, просто си поемете дъх с всеки две-три стъпки, докато вървите към бюрото на работа, до паркинга, до магазина изобщо във всяка удобна ситуация.

Три вдишвания:

Поемането на три прости, съзнателни вдишвания може да ангажират вашето медитативно състояние по всяко време на денонощието. Поемете три вдишвания, преди да извършите телефонно обаждане, преди да отговорите на имейл или да запалите автомобила си. Това е чудесен начин да включите медитацията в деня си десетки пъти, особено в разгара на натоварения или стресиращ ден, когато имате най-голяма нужда от това.

Подсещащ звуков сигнал:

Изберете конкретен звук и кажете на глас или на ум мантрата „ОМ“ три пъти или направете две вдишвания всеки път, когато го чуете. По традиция монасите биха направили това, когато чуят вятърните звънци и звънците на храма. Просто си изберете звук.

Преходи:

Преходите са моменти, когато преминавате от една настройка в друга. Да вземем примера с прибирането в къщи от работа. Това е преход от вашето „професионално аз“ към вашето „лично аз“. По традиция монасите правят пауза всеки път, когато преминат праг или преминават от една стая в друга. Изберете няколко прехода в ежедневието си (като да влезете в колата си, да влезете на работното си място или да отворите входната си врата) и направете петсекундна медитативна пауза, преди да влезете в новата обстановка.

Мудра:

Чрез мудрите свързваме физическото тяло с по-фините измерения на личността – менталното и енергийното тяло. Което развива концентрацията, която насочват енергията на човека навътре, а не навън, към света. Предимството им е, че можем да ги използваме навсякъде по всяко време.
Може да пробвате с Гиана Мудра или мудра на знанието:
Докоснете върха на палеца и върха на показалеца един към друг. Другите три пръста, може да са изпънати или просто да го държите свободно, но не е проблем, дори ако те са леко свити.
Ползи от Гиана мудра:
Помага при медитация, повишава концентрацията, подобрява паметта и изостря мисълта.

Афоризми:

Изтеглете си безплатното приложение за телефон Sri Chinmoy Daily Meditations App. Приложението е с опция за настройка на час в който да ви известява афоризъм на деня. Вдъхновяващ цитат от тази колекция от стотици афоризми на духовния учител Шри Чинмой, може да внесе вдъхновение във вашия ден. Всеки афоризъм е придружен от природна снимка на фона на медитативна музика. Това е един красив начин да си припомняте, че сте духовно същество, което заслужава повече мир в деня си.
Всеки ден
поне за час,
се наслаждавам на разговор сърце със сърце
с моята душа. 
- Шри Чинмой
Единственото което трябва да направите е да изберете една от практиките по-горе и да ги правите всеки ден. Пробвайте, със сигурност няма да изгубите нищо. Не знаете колко бихте получили!
Нека в тази седмица се опитаме да работим върху трайното и осъзнато въвеждането на медитацията от тук и сега и до края на живота ви.
Шри Чинмой: Ако посеете семето сега, накрая то ще покълне и ще стане растение. Ако посеем нужното семе - иначе казано стремежа, - тогава дървото на стремежа ще роди плод, който наричаме осъзнаване. Но ако не посеем това семе в себе си, тогава как ще получим желания плод? Така че нека не се тревожим за бъдещето. Нека само да правим каквото трябва днес, в този момент, тук и сега. Опитайте да се стремите днес и нека бъдещето се погрижи само за себе си.
Сутрин
поемам две дълбоки вдишвания:
цъфтящия дъх на надежда
и изпълняващото обещание-дъх.
- Шри Чинмой
Съвет:
Не се изкушавайте да замествате тези практики с ежедневната си медитация. Тя е най-важната! Изброените начини са за създаване на навик, който да ви помогне във вашата медитация и по-дълбокото и изживяване във вашето ежедневие.

Шри Чинмой: Ако медитирате добре дори само веднъж дневно сутрин, това е за предпочитане пред възможността да сядате пет или шест пъти на ден със затворени очи, оставяйки в главата ви просто да плуват приятни мисли. Всеки път когато медитирате, трябва да чувствате, че предлагате своя жизнен дъх на Всевишния и че извеждате на преден план светлината на своята душа. Само тогава вашата медитация ще има стойност. Ако чувствате, че можете да медитирате пълноценно само един път, рано сутрин, това е достатъчно. Трябва да прецените своите реални възможности, искреност, готовност и радост. Ако имате вдъхновение, това означава, че сте получили подтик от Всевишния и можете да тичате много бързо. Някои медитират по време на обедната или следобедната си почивка. Това е чудесно. Но моля ви, медитирайте първо сутрин. Ако започнете деня, извършвайки рано сутрин това, което е най-важно, тогава ще бъдете вдъхновени през целия ден.

Източник:
Медитация,
Избрани съчинения от Шри Чинмой

Категории

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg