fbpx

[et_pb_section fb_built="1" fullwidth="on" _builder_version="3.0.75" custom_padding="0px|0px|0px|0px"][et_pb_fullwidth_code _builder_version="3.0.75"]

Revolution Slider Error: Slider with alias "FP" not found.
Maybe you mean: 'FP' or 'sc' or 'books' or 'Events' or 'practise' or 'fp_new'
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->[/et_pb_fullwidth_code][/et_pb_section][et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.0.47" custom_padding="124px|0px|41.75px|0px"][et_pb_row _builder_version="3.0.47" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat" _i="0" _address="0.0"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.0.47" parallax="off" parallax_method="on"][et_pb_text _builder_version="3.0.47" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat" _i="0" _address="0.0.0.0"]

Медитацията оказва положително въздействие на всяко едно ниво. Тя води до успокояване на ума, подобряване на концентрацията, повишава способността ни да управляваме живота си.

Здравей, приятелю на духовното пътешествие! Ако все още се колебаеш дали да открехнеш вратата на Храма на Духа или да вървиш по утъпкани пътеки (които вероятно си изпитал до къде и до какво достигат), може би следващите редове ще ти са от полза.

И така, изследователю на духовните измерения – първа и най-важна стъпка: решителност. Без нея няма как да прекрачиш прага и да откриеш, че Храмът е ... път. Път на самоусъвършенстване и себеразкриване. Но и най-дългото пътешествие трябва да започне с една стъпка, после втора, трета и т.н.

Ще се опитам да ти помогна да направиш тази много важна първа стъпка, като споделя с теб някои мои опитности, свързани с медитацията и с това как тя се отразява на моята психика и физика.

Лично за мен най-важната придобивка от медитацията е радостта. Във външния свят радостта ни спохожда поради нещо или някого, но във вътрешния това не е така. Когато потърсиш дълбоко навътре в сърцето (духовното сърце) своята душа и я откриеш, ще осъзнаеш, че нейното перманентно състояние е радост, възторг, екстаз – в зависимост от това колко можеш да понесеш. Безпричинната радост – така я наричам – те обзема винаги когато се докоснеш до съкровищницата на Душата, независимо какво ти се случва във външния свят – природно бедствие, предателство, болест – отговорът на тези външни предизвикателства е радост, по-изобилна радост, най-изобилна и блестяща радост. Тя е щит и опора по житейския ни път, тя енергетизира и зарежда положително земната атмосфера, тя „храни“ психичното същество.

А ползите за нашето физическо тяло? Има и такива. Една от тях е дълбокото йогийско дишане. Мъдреците на Изтока от незапомнени времена са твърдели, че за всеки човек между раждането и смъртта има определен брой вдишвания: колкото по-повърхностно, плитко и бързо дишаме, толкова по-бързо изчерпваме определения ни „лимит“ от дъхове и обратно. Още нещо много важно: дълбокото и бавно дишане е здравословно.

Необходимо ли е да отбелязвам колко ценна е добрата концентрация за успеха ни във всички области на живота? За да сме успешни в науката, изкуството, спорта, ни е нужна способност за концентрация, нещо повече – за да изпълняваме добре професионалните си задължения ни е нужна концентрация, а всеки духовен търсач трябва максимално да развие силата на концентрацията преди да започне да медитира. Това го прави още по-успешен в неговата професия, в неговото хоби, а защо не и в домакинските задължения?

Не бива да забравяме и думичката „дисциплина“ – търсачът на Истината задължително се отказва от нещата, които го отдалечават от нея и приема на драго сърце онези, които го доближават до Истината. „Търсачът, който дълго време е казвал само истината, един ден неминуемо ще се превърне в Истината.“ Духовната практика, която е сама по себе си вид „упражнение“, е немислима без духовна дисциплина. Тази дисциплина може успешно да бъде пренесена от нашите духовни „упражнения“ към външните ни задължения и да ни помогне за по-успешното справяне с предизвикателствата на всекидневните дела.

Като стана дума за упражнение, се сещам за едно много полезно такова – наблюдателят. Ние сме наблюдателят, който следи умът ни да бъде ангажиран само с положителни мисли, всичко негативно се игнорира. Ние сме и наблюдателят на нашите емоции и се стараем да не допускаме негативизма в емоционалния си живот. Ако правим често тази „профилактика“, тогава съмнението, страхът, гневът, отчаянието и депресията ще бъдат далеч от нас, а всички знаем колко са пагубни те за нашето физическо здраве.

- Дора, Шри Чинмой център, Пловдив

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg