fbpx

Медитирайте на вътрешен мир и радост!

Медитацията отваря вратите към безкрайните възможности на душата. Дълбоко във всеки един от нас се крие нещо велико и неповторимо, което не можем дори да си представим. Още от древни времена е имало личности, които са открили безценното вътрешно богатство и са показвали на другите пътя към просветлението, така нареченото "осъзнаване на Бог ". В много духовни традиции разновидностите на медитацията са основна практика.

Медитацията е пътешествие на себепознанието. Чрез успокояване на ума ние можем да се потопим дълбоко в себе си и да осъзнаем кои сме в действителност. По пътя се учим как да постигнем мир и да бъдем щастливи, как ефективно да решаваме проблемите в живота си и да осъществяваме най-високите си стремежи.

Защо медитираме ?

Шри Чинмой: Ние медитираме, защото този свят не може да ни удовлетвори. Така нареченият мир, който изпитваме в ежедневния си живот, е пет минути покой след десет часа безпокойство, вълнение и разочарование. Постоянно се намираме във властта на негативните сили, които ни заобикалят: завистта, страха, безпокойството, вълнението и отчаянието. Тези сили са като маймуни. Когато се уморят да ни хапят и се оттеглят за няколко минути, ние казваме, че се наслаждаваме на мир. Но това изобщо не е истински мир, защото в следващия момент те ще ни нападнат отново.

Само чрез медитация може да получим дълготраен мир, божествен мир. Ако медитираме сутрин с цялото си сърце и душа и получим мир дори само за една минута, тази минута мир ще трае през целия ни ден. А когато имаме медитация от най-високо ниво, тогава наистина ще получим в изобилие мир, светлина и блаженство. Ние се нуждаем от медитацията, защото искаме да израснем в светлина и да осъществим себе си в светлината. Ако това е нашият стремеж, ако това е нашата жажда, тогава медитацията е единственият път.

Ако чувстваме, че сме удовлетворени от това, което имаме, и това, което сме, тогава не е необходимо да навлизаме в сферата на медитацията. Причината да навлезем в нея е вътрешният глад, който изпитваме. Ние усещаме, че в нас има нещо светло, нещо безкрайно, нещо божествено. Чустваме, че отчаяно се нуждаем от това нещо, но в момента нямаме достъп до него. Нашият вътрешен глад идва от духовната ни потребност.

Открийте медитацията: безплатни курсове по медитация по методите на Шри Чинмой

Споделете, за да има полза за повече хора:
Всички права запазени Meditation.bg